Budi dio naše mreže

Kip zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđe, postavljen na novouređenom trgu koji u Zemuniku Gornjem, rodnom mjestu nadbiskupa Prenđe, nosi njegovo ime, u subotu je blagoslovio rektor Nadbiskupskog sjemeništa Zmajević u Zadru don Ante Dražina.

/ Ines Grbić/hjb

Blagoslovu kipa prethodila je misa koju je u crkvi Sv. Josipa Radnika u Zemuniku Gornjem predvodio don Ante, u zahvalnosti za život i baštinu nadbiskupa Prenđe, koji je tu službu vršio od 1990. do 2010. “Budite ponosni na toga velikog nadbiskupa koji je svega sebe davao u služenju Crkvi, imate razloga biti ponosni na mons. Prenđu. Trošio je sve svoje snage darujući se svećenicima, redovnicima, sjemeništarcima, vjernicima laicima.”

Bez obzira na status i položaj čovjeka u društvu, svima je bio blizak i želio je pomoći.

“Neka nam bude primjer da se i mi tako dajemo Bogu i čovjeku, da nasljedujemo nešto od njegovih osobina u nesebičnom darivanju ljudima i Crkvi. Mons. Prenđa puno je doprinio i dobru Domovine, a koliko tek Zadarske nadbiskupije. Zaista je svim srcem i predanjem živio i svjedočio svoje geslo ‘Ljubiti Crkvu'”, rekao je don Ante.

Nadbiskup Prenđa zadarsku je Crkvu kao ordinarij vodio od 1996. do 2010.

Istaknuo je da tom misom želimo zahvaliti za život i djela nadbiskupa Prenđe, za njegovo bogato duhovno, pastoralno i materijalno djelovanje kojim je obogatio i ugradio sebe u život Zadarske nadbiskupije koju je kao ordinarij preuzeo u teškom vremenu poraća, na blagdan Svijećnice, 2. veljače 1996. godine.

Mons. Prenđa uistinu je bio brižno pastirsko svjetlo ljudima i životu zadarske Crkve dvadeset godina kao nadbiskup koji je Zadarsku nadbiskupiju duhovno i materijalno obnovio te u raznim područjima služenja grijao i podizao djelotvornom ljubavlju.

Blagoslov kipa nadbiskupa Prenđe / Foto: Ines Grbić

“Sveti pisac u Poslanici Hebrejima kaže: ‘Spominjite se svojih glavara koji su vam navješćivali Riječ Božju. Promatrajući kraj njihovog života, nasljedujte njihovu vjeru’. Ta misao potiče nas da molimo za dušu pokojnog nadbiskupa Prenđe koji nas je iznenada napustio prije 12 godina, 25. siječnja 2010. godine u Nadbiskupskom domu u Zagrebu. Preminuo je u 71. godini života, 46. godini svećeništva i 20. godini biskupstva. Sa zahvalnošću se sjećamo života našeg pastira koji je svoj život počeo u lijepom ravnokotarskom mjestu Zemunik Gornji. Svaki biskup u svom geslu na poseban način vidi svoje poslanje.

Blagoslov kipa nadbiskupa Prenđe / Foto: Ines Grbić

Nadbiskup Prenđa izabrao je moto ‘Ljubiti Crkvu’.

S tom mišlju uistinu je ispunio svoje biskupsko poslanje, ne samo kao biskup, već i kao dugogodišnji rektor zadarskog sjemeništa Zmajević. Zauzeto je pratio svakog sjemeništarca i bogoslova. Nikad nije krio svoju osobitu ljubav prema našem sjemeništu, nazivajući ga često zjenicom Nadbiskupije”, rekao je don Ante u propovijedi, izražavajući radost što su na misi prisutni i zadarski sjemeništarci.

Opis kipa nadbiskupa Prenđe

Vjerni puk se nakon misnoga slavlja okupio na Trgu mons. Ivana Prenđe gdje je don Ante blagoslovio brončani kip mons. Ivana Prenđe, djelo akademskog kipara Frane Šituma iz Splita. Kip je visok 2,10 m, izliven u Ljevaonici Ujević u Zagrebu. Prikazuje mons. Prenđu s mitrom, kako drži biskupski štap, a desnom rukom na prsima drži svoj biskupski križ. Kip je postavljen na bijelo postolje od bračkog kamena maslinica, izrađeno u kamenoklesarskoj radionici OK-Stipe s Brača.

Na postolju je uklesan natpis ‘Ljubiti Crkvu’ Mons. Ivan Prenđa (1939.-2010.).

“Spomenik je u blagom procesijskom pokretu, kao da će krenuti. Dok se kreće u procesiji, ima desnu ruku na prsima, nadbiskup tom rukom drži svoj biskupski križ. Na toj ruci je biskupski prsten sa znakom križa. Uz to, nadbiskup Prenđa bio je čovjek pokreta, akcije, rada s mladima”, dodaje autor kipa Frane Šitum.

Blagoslov kipa nadbiskupa Prenđe / Foto: Ines Grbić

Šitum je jednu misnicu iz zadarske katedrale, s ornamentima po sredini, uzeo za motiv izrade spomenika. “Pokušao sam biti autentičan. I biskupski štap koji sam napravio je štap mons. Prenđe. Budući da je mons. Prenđa bio toliko blizak narodu, napravio sam proširenje na postolju spomenika da se može pokraj njega i sjesti, pomoliti i postaviti svijeću”, zaključio je kipar Šitum.

Izrada modela spomenika trajala je oko četiri mjeseca, a proces lijevanja i montaže još tri mjeseca. Činom blagoslova kipa ujedno je i svečano otvoren novouređeni Trg mons. Ivana Prenđe. Na toj je lokaciji do uređenja trga bila prazna, neiskorištena livada, a zanimljivo je da se trg i spomenik nalaze u neposrednoj blizini rodne kuće mons. Prenđe.

Autor kipa nadbiskupa Prenđe ak. kipar Frane Šitum / Foto: Ines Grbić

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja