Budi dio naše mreže

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) i Croatica TV iz Toronta (Kanada) dodijelit će Veliku zlatnu plaketu- Da se ne zaboravi umirovljenom vojnom biskupu Juraju Jezerincu, koji je svojim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države.

/ im

Svećenik je postao prije 55 godina, a papa Ivan Pavao II. imenovao ga je zagrebačkim pomoćnim biskupom 11. travnja 1991. Imenovanje ga je zateklo na službi župnika u
Hrvatskoj katoličkoj misiji u Oakvilleu u biskupiji Hamillton u Kanadi. Zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić zaredio ga je za biskupa u zagrebačkoj prvostolnici 8. lipnja 1991., a program svog biskupskog djelovanja sažeo je u geslu „Bog je mir i radost naša“.

Kad je zaređen za biskupa bilo je to vrijeme osamostaljenja Republike Hrvatske, vrijeme velikog nacionalnog zanosa i ponosa, urušavanja staroga sustava i rađanja novog svijeta, demokracije slobode. Godine 1991. imenovan je i ravnateljem dušobrižništva Hrvatske vojske, a 25. travnja 1997. prvim vojnim biskupom vojne biskupije u Republici Hrvatskoj, što je obavljao hrabro i s velikim pouzdanjem.

Sve u svemu, malo je ako ovom velikom čovjeku koji je dobar dio života posvetio i hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji te Hrvatima u dijaspori, kažemo – hvala. Priznanje će mu svečano biti uručeno u Zagrebu, u povodu njegova rođendana (23. travnja 1939., Jezerine, župa Gornje Prekrižje kod Krašića).
Redatelj Jakov Sedlar najavio je i snimanje dokumentarnog filma o njegovu životu i radu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja