Budi dio naše mreže

Mons. Ivan Štironja je prvi put u službi porečkog i pulskog biskupa dao intervju za Hrvatski katolički radio. U emisiji „Aktualno“ 23. kolovoza govorio je o bl. Miroslavu Bulešiću, najmlađem hrvatskom blaženiku uoči njegova spomendana te o mjesnoj Crkvi koja mu je povjerena.

/ im

Bl. Miroslav Bulešić rođen je 1920. godine u mjesecu svibnju, točnije 13. svibnja u jednom malom mjestu Čabrunići u Istri u župi Svetvinčenat. Tu je odrastao. Za svećenika je zaređen ‘43. u ratno vrijeme. Ubijen je 24. kolovoza ‘47. u Lanišću, u Istri. Proces je poveden ‘56. na biskupijskoj razini. Onda je aktivnije nastavljen 2000. godine. Znamo dobro iz kojih razloga – zbog sistema u kojemu smo živjeli, gdje se nije moglo govoriti o bl. Miroslavu, pogotovu govoriti o njegovu svetu životu, odnosno o primjerima i svjedočanstvima njegova života. Bogu hvala, 28. rujna 2013., proglašen je blaženim u Puli, točnije u pulskoj areni.

Govoreći o bl. Miroslavu Bulešiću biskup Štironja istaknuo je: “Bl. Miroslav je ponajprije zanimljiv kao osoba. Jako je dobro znao tko je i što želi u životu, to je bilo vrlo važno, ali nije baš bilo zahvalno u to komunističko vrijeme na našim prostorima. Kao svećenik – vrlo jasna i čista svećeničkog identiteta, primjer svećenika koji je imao jasne stavove. Prema tim jasnim stavovima je živio, nastojao ‘zreti‘ u onim duhovnim sposobnostima koje je osjećao i za koje se opredijelio kao svećenik. To je isto prenosio na sve one s kojima je živio i s kojima se susretao. Mislim da je njegov čisti identitet – i nacionalni i svećenički – doprinio da ga se, da tako kažemo, ‘omalovaži‘, ponizi i kraju ubije”.

Mislim da je njegov čisti identitet – i nacionalni i svećenički – doprinio da ga se, da tako kažemo, ‘omalovaži‘, ponizi i kraju ubije

Biskup Štironja je prvi put u službi porečkog i pulskog biskupa te ne krije oduševljenje: “Posebno mi je drago što sam došao u biskupiju u kojoj je živio, ovakav svećenik, mogu slobodno reći ‘div‘, bl. Miroslav Bulešić, mladi čovjek koji je u svega nekoliko godina svoga svećeništva pokazao da se isplati nasljedovati Krista i imati ga kao svoj Put, Istinu i Život”.

Ako netko osjeti da je uslišan po zagovoru bl. Miroslava, molim vas da to dojavite postulaturi ili uredu Porečke i Pulske biskupije

Brojne su uslišane molitve po zagovoru bl. Bulešića. “Svim onima koji se utječu zagovoru bl. Miroslava želim ustrajnost u molitvi i vjeri kako i Isus kaže: ‘Kucajte i otvorit će vam se, tražite i naći ćete‘. Mi, kao hrvatski narod, a osobito tu mislim na vjernike biskupija u Istri, moramo širiti ovu ljepotu duha bl.  Miroslava.  Ustrajmo u vjeri da Bog uslišava naše molitve. Ako netko osjeti da je uslišan po zagovoru bl. Miroslava, molim vas da to dojavite postulaturi ili uredu Porečke i Pulske biskupije”, zaključio je biskup Štironja.

Cijeli intervju pročitajte ovdje!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja