Budi dio naše mreže

"Ako smo kroz prošle nevolje trpjeli i iz njih izišli, prevladali ih Božjom pomoću, snagom vjere i požrtvovnosti, zajedništvom koje je tako čudesno krasilo cijeli narod tih najtežih godina, zašto bi to danas nedostajalo? Pronađimo iznova zajedništvo koje nas nosi za dobrobit budućih generacija, na čast podnesenim žrtvama i Bogu na slavu i zahvalnost za tolike primljene darove", poručio je šibenski biskup Tomislav Rogić u propovijedi na misi slavljenoj u petak, 5. kolovoza, u Kninu u prigodi središnje proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i blagdana Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta, zaštitnice Vojnoga ordinarijata u Republici Hrvatskoj.

/ mp

Na misi u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta koncelebrirali su vojni ordinarij u RH Jure Bogdan, umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, vojni i policijski kapelani, kninski franjevci i drugi svećenici.

Prema riječima biskupa Rogića, današnji državni blagdan je dan molitve za mir.

“Dan kad smo pozvani iščitavati našu povijest, sve kroz što smo prošli, što smo činili, podnijeli, sve što smo branili i za što smo živjeli, iščitavati u svjetlu Božje Riječi i konačnog cilja ljudskog života: doći u nebo, ući u blaženu vječnost, zauvijek s Bogom i svima koji su dio njegove beskonačne ljubavi.”

Istaknuo je kako je potrebno svemogućem Bogu izreći svoju zahvalnost: za dar vjere, za dar Lijepe Naše, za dar slobode i pobjede, za dar žrtve tolikih branitelja koji su darovali život da bi naš narod imao budućnost, da bi imao slobodu i slobodnu domovinu Hrvatsku.

Knin: Misno slavlje u Crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja. / Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

“Naše pouzdanje, naša nada neka bude čvrsta, ustrajna i za budućnost. Ako smo kroz prošle nevolje trpjeli i iz njih izišli, prevladali ih Božjom pomoću, snagom vjere i požrtvovnosti, zajedništvom koje je tako čudesno krasilo cijeli narod tih najtežih godina, zašto bi to danas nedostajalo? Pronađimo iznova zajedništvo koje nas nosi za dobrobit budućih generacija, na čast podnesenim žrtvama i Bogu na slavu i zahvalnost za tolike primljene darove.”

Biskup Rogić pozvao je na zajedništvo u Gospodinu.

“Zavapimo molitvom Bogu da nas ne ujedinjuje samo nevolja, nego istinska želja za izgradnjom boljeg svijeta, boljih odnosa, svakog napretka. Da jedni drugima želimo samo dobro.”

Na misi su bili nazočni visoki državni dužnosnici predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ministar obrane Mario Banožić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i drugi članovi Vlade, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, generali, invalidi Domovinskog rata, branitelji, predstavnici lokalnih vlasti, društvenoga i kulturnog života i ostali vjernici.

Pjevale su klapa Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj“ i policijska klapa „Sv. Mihovil“.

Knin: Misno slavlje u Crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja. / Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja