Budi dio naše mreže

Sedmi Susret hrvatskih i slovenskih katoličkih vjernika održat će se pod geslom “Pošalji radnike u žetvu svoju“ u subotu, 19. listopada u Krašiću. Na konferenciji održanoj u srijedu u prostorima Hrvatske biskupske konferencije celjski biskup u miru Stanislav Lipovšek otkrio je razloge ovog susreta upravo u Krašiću.

/ mp

Na konferenciji uoči susreta sudjelovali su i varaždinski biskup u miru Josip Mrzljak, rektor Bogoslovnog sjemeništa u Ljubljani vlč. Peter Kokotec i rektor Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu vlč. Anđelko Košćak.

Naime, svake dvije-tri godine slovenski i hrvatski vjernici susreću na misi u izgradnji većeg zajedništva. Tako se prvi Susret slovenskih i hrvatskih katolika dogodio u Mariji Bistrici 2003. godine geslom “Bog daj srečo, sosed – Dobro mi došel, prijatelj!”. Taj susret otvorio je nove hrvatsko-slovenske susrete koje dogovoraju Slovenska biskupska konferencija i Hrvatska biskupska konferencija.

Celjski biskup Stanislav Lipovšek istaknuo je kako su slovenski biskupi izrazili želju da se ovogodišnji susret održi u Krašiću na spomen hrvatskog blaženika kardinala Alojzija Stepinca.

“Želimo pokazati zahvalnost za djelovanje kardinala Stepinca tijekom Drugog svjetskog rata koji je 534 protjerana slovenska svećenika ugostio u Hrvatskoj te smjestio u raznim zagrebačkim župama. Svi naši svećenici iz područja oko Celja, koji su mi to svjedočili dok sam bio ministrant, bili su protjerani te su se našli na stanici u Zagrebu bez ičega. Ondje se pojavio Stepinac koji im je poručio: ‘Vi ste naša braća svećenici. Mi ćemo sve napraviti za vas!’ I tako im je kardinal Stepinac spasio živote”, istaknuo je biskup Lipovšek.

Podsjetio je kako je i mariborski biskup Maksimilijan Držečnik također bio među prognanicima u Hrvatskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata te će zato lik našeg blaženika biti upisan u povijest Mariborske nadbiskupije.

“Susretom u Krašiću želimo zahvaliti blaženom kardinalu Stepincu kao slovenski narod jer mu sigurno nije bilo lako dok je trajalo to opasno ratno vrijeme. Sigurno je bilo problema, ali naši svećenici su se vratili u svoju domovinu živi te su svjedočili kako su ih Hrvati prihvatili”, poručio je biskup Lipovšek.

Drugi razlog ovog susreta je molitva za duhovna zvanja.

“Svi smo u zapadnom svijetu krizi s duhovnim zvanjima, a u Hrvatskoj nije tako loša situacija kao u Sloveniji gdje nedostaje svećenika. Stoga smo rekli da ćemo se na susretu moliti za nova svećenička zvanja”, poručio je celjski biskup Stanislav Lipovšek.

Za vrijeme mise u Krašiću na oltar će biti prinesena knjiga “Blaženi Alojzije Stepinac i prognani slovenski svećenici u Drugom svjetskom ratu” koju je priredio mons. Juraj Batelja, a u kojoj se nalazi popis svih svećenika koje je spasio kardinal Stepinac dok će slovenska strana na oltar prinijeti sliku Triglava jer je Alojzije Stepinac hodočastio i popeo se na Triglav.

Program sedmog Susreta hrvatskih i slovenskih katoličkih vjernika:

Hodočasnici će na sedmom Susretu hrvatskih i slovenskih katoličkih vjernika, u subotu, 19. listopada, od 10 sati moći sudjelovati u duhovnom pretprogramu koji će ispred crkve Presvetoga Trojstva animirati bogoslovi zagrebačke i ljubljanske bogoslovije.

Misno slavlje u 11 sati predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u zajedništvu s biskupima Zagrebačke crkvene pokrajine i drugima koji se odazovu te većinom slovenskih biskupa, a propovijedat će mariborski nadbiskup Alojzij Cvikl. Okupljeni vjernici molit će za nova svećenička zvanja i u hrvatskoj i slovenskoj Crkvi.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja