Budi dio naše mreže

Riječ je o projektu koji organizira Udruga za promicanje aktivizma djece i mladeži – Angeljeki. Uloženi trud realizira se scenskim prikazom živih jaslica u 17 sati, u perivoju svetog Leopolda Bogdana Mandića ispred župne crkve u Orehovici.

/ Filip Ećimović

O projektu “Betlehem Orehovički” za Hrvatsku katoličku mrežu govorio je voditelj udruge Angeljeki, gospodin Zdenko Kobeščak. U srcu hrvatskog Zagorja i ove godine se odvija projekt koji čuva tradiciju i običaje naših roditelja. Projekt se održava tri dana: u nedjelju 23. prosinca, na Sveta tri kralja 6. siječnja te u petak 11. siječnja.

Nedjelja, 23. prosinca

Riječ je o projektu koji se zove Betlehem Orehovički, a organizira ga Udruga za promicanje aktivizma djece i mladeži – Angeljeki. Uloženi trud realizira se scenskim prikazom živih jaslica u 17 sati, u perivoju svetog Leopolda Bogdana Mandića ispred župne crkve u Orehovici.

Udruga usmjerava djecu tako što im pruža kreativne i kvalitetne sadržaje, kako bi stvorili nešto što će ostaviti u nasljeđe svojim prijateljima, roditeljima i cijeloj lokalnoj zajednici.

“Htjeli smo prije 18 godina djeci koja su često bila krivo informirana o Božiću, na iskren način posvjedočiti naše iskustvo Božića koje smo iščitali u Bibliji. Taj pristup je bio zanimljiv djeci i roditeljima. Nakon prvih scenskih prikaza jaslica, gdje su glavnu ulogu imali roditelji koji su glumili za svoju djecu, s vremenom su te uloge preuzela njihova djeca koja su rasla i sazrijevala.”

Osim samog scenskog prikaza, publika će uživati u limenoj glazbi koja nas prati i domjenku po završetku scenskog prikaza. Želimo da Božić bude među ljudima dobre volje, da se ljudi ponovno okupljaju i sastaju, da ne budemo zatvoreni ispred svojih televizora u svojim kućama, ističe Kobeščak.

Betlehem Orehovički 2018. / FOTO: Udruga Angeljeki

Nedjelja, 6. siječnja

Radosna novina jest da su stare, rukom rađene, jaslice Orehovečke crkve dobile posebno priznanje na svjetskoj izložbi jaslica u Vatikanu. To je poslužilo kao ohrabrenje i primjer za godine truda i zajedničkog rada: učenika, vrtićke djece, roditelja, prijatelja i obitelji. Nastoji se da obitelji ne budu okupljene samo oko zajedničkog stola kad blaguju već i u zajedničkom radu i trudu.

U posljednjih 11 godina, Udruga je napravila više od stotinu jaslica. Reprezentativna izložba jaslica i anđela ove je godine preuzeta kao županijska, održava se 12. put po redu u OŠ Stjepana Radića Brestovec, u 17 sati . Jaslice se izrađuju od prirodnih materijala, onako kako su to radili naši stari.

Dječji zbor / FOTO: Udruga Angeljeki

Petak, 11. siječnja

U OŠ Stjepana Radića u 17 sati održat će se 19. Sabor Udruge Angeljeki i prijatelja. Na ovom saboru promovirat će se i novi broj lista “Angeljek”. “List je pokrenut kako bi se dokumentiralo sve što se radi. Pregršt aktivnosti zapisuje se u tom listu, ostavlja se naše svjedočanstvo života i rada na lokalnoj i nacionalnoj razini”, istaknuo je Kobeščak.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja