Budi dio naše mreže

Svjetski dan beskućnika obilježava se 10. listopada, a toga dana organizacije iz čitavog svijeta, na različite načine provode aktivnosti s ciljem senzibiliziranja javnosti i ukazivanja na sve kompleksniju problematiku beskućništva i probleme beskućnika. Prema riječima izvršnog predsjednika Hrvatske mreže za beskućnike Zvonka Mlinara, beskućništvo je u Hrvatskoj, kao i svugdje u svijetu, rastući socijalni problem.

/ Marija Pandžić

Zvonko Mlinar već 42 godine radi u socijalnoj skrbi (Zavod za socijalnu zaštitu Grad Zagreba, Republički fond socijalne skrbi Ministarstvo rada i socijalne skrbi, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb i Hrvatska mreža za beskućnike), a trenutno je zaposlen u Hrvatskoj mreži za beskućnike (HMB) kao voditelj projekta “Nova perspektiva za beskućnike” dok volontira u funkciji izvršnog predsjednika HMB-a.

“Naša procjena je da je oko 2 tisuće apsolutnih beskućnika u Republici Hrvatskoj, znači onih koji prebivaju u prihvatilištima, na ulicama i u napuštenim objektima. Broj beskućnika se u odnosu na prošlu godinu nije povećao, ali ove zime očekujemo da će se broj povećati jer su cijene stanarina, režija i prehrambenih proizvoda porasle te oni koji su u riziku od beskućništva i primatelji socijalnih naknada mogli završiti u beskućništvu.”

Zvonko Mlinar / Foto: Borna Filic/PIXSELL

Kako je naglasio Mlinar, misija HMB-a je “Nitko gladan, nitko bez krova nad glavom i nitko bez podrške”.

“To je ono što želimo da se svima osigura, da nitko nije bez osnovne prehrane, da nitko u Hrvatskoj ne bude bez nekog smještaja pa makar bio u prenoćištu ili prihvatilištu te nitko ne bude bez podrške, a tu mislim prvenstveno na pružanje pomoći starijima, onima sa psihičkim oboljenjima i onima s intelektualnim poteškoćama kako bi im se pomoglo da izađu iz začaranog kruga u kojem su se našli.”

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

HMB trenutačno provodi trogodišnji projekt “Nova perspektiva za beskućništvo” u okviru kojeg je provedeno sedam znanstvenih istraživanja. Kako je naglasio Mlinar, cilj projekta je da se povežu znanstvena zajednica, organizacije civilnog društva koje se bave beskućnicima kao i lokalna i regionalna samouprava za stvaranje novih uvjeta za beskućnike.

“Na temelju znanstvenih istraživanja radit će se smjernice za javne politike. U istraživanjima su uključeni donositelji odluka na lokalnoj i regionalnoj razini, socijalni radnici, stručnjaci koi radi u prihvatilištima i prenoćištima kao i osobe koje ondje borave, osobe koje borave na javnim mjestima u napuštenim objektima i osobe koje žive u nesigurnim i neadekvatnim uvjetima stanovanja.”

Zvonko Mlinar je ustvrdio kako je među građanima posljednjih godina povećana svijest o problemu beskućništva u Hrvatskoj, ali donositelji odluka nisu osvijestili potrebu da je potrebno osigurati veću skrb za one najugroženije u našem društvu.

“Zahvaljujući građanima i njihovim donacijama možemo i pomagati beskućnicima. Posebno su se građani iskazali za vrijeme pandemije koronavirusa, posebice u Zagrebu kad im nisu bile dostupne neke pučke kuhinje. Pozivamo i ove godine građane da doniraju vlažne maramice jer beskućnici nemaju prilike gdje održavati svoju osobnu higijenu, a za zimu će nam biti potrebne vreće za spavanje”, poručio je Zvonko Mlinar iz Hrvatske mreže za beskućnike nadodavši kako beskućnicima pomažu i razne udruge.

Humanitarna udruga Savao hrani beskućnike utorkom i petkom na zagrebačkom Glavnom željezničkom kolodvoru

O beskućnicima brine i Humanitarna udruga Savao čija je redovita aktivnost izlazak na područje Glavnog željezničkog kolodvora u Zagrebu kako bi beskućnicima u noćne sate pružili okrjepu putem “Putujuće pučke kuhinje” koja dolazi utorkom i petkom od 22. studenog 2017. godine. Matea Pavlović već drugu godinu volontira u toj udruzi, a započela je s volontiranjem tijekom pandemije koronavirusa kad su joj druge aktivnosti bile prekinute.

“Htjela sam pokloniti svoje vrijeme te sam na prijedlog sestrične došla u kontakt s HU Savao. Ostala sam ondje jer sam otkrila kako je to mjesto gdje se osoba može darivati čovjeku. Prije svega je važna molitvena snaga na koju se oslanjamo i Bog je na prvom mjestu što je meni izuzetno važno. Na kolodvoru i okolici se susrećemo s beskućnicima, mladima i starima, te im podijelimo sendviče, čaj, kavu te odjeću, obuću, deke ili vreće za spavanje, ovisno o primljenim donacijama, a potom ostajemo u druženju i razgovoru s njima. Taj poklon paket nam osigurava kontakt s ljudima i želimo da se osjećaju voljeno i prihvaćeno. Želimo im dati do znanja da postoje ljudi koji žele čuti njihove probleme”, istaknula je Pavlović.

“Putujuća pučka kuhinja”

“Putujuća pučka kuhinja”

“Putujuća pučka kuhinja”

Kako je naglasila Matea Pavlović, uz “Putujuću pučku kuhinju” postoji i tim “Izviđača”.

“Nalazimo se svakog 22.-og u mjesecu i idemo ravno na teren, odnosno ljudima koji se nalaze u vagonima i napuštenim zgradama te gdje god se oni nalazili. To vrijeme provodimo s njima kako bi ih poslušali i pokušali im što konkretnije im pomoći.”

Naša sugovornica je naglasila kako postoji i “Molitveni tim” koji moli dok se pripremaju paketi za beskućnike utorkom i petkom u kapelici u prostorima udruge u cilju da sve što čine bude napravljeno s ljubavlju i da bude blagoslovljeno.

“Također pomažemo i nekoliko obitelji te im donosimo potrebne namirnice i drugo što im je potrebno. Trenutno izrađujemo i krunice za naše tradicionalno hodočašće u Mariju Bistricu koje će se održati 23. listopada. To je hodočašće na kojem sudjeluju naši volonteri i korisnici. Imamo zajedničku misu, ručak i križni put. Tome se uistinu svake godine svi veselimo. To je dan kad cijeli dan provedemo zajedno i uistinu je doživljaj. Pozivam sve koji su u mogućnosti da nam doniraju piće, voće ili hranu kako bi pripremili lunch pakete za taj dan”, istaknula je Pavlović.

Izrada krunice za hodočašće u Mariju Bistricu

Hodočašće u Mariju Bistricu

Humanitarna udruga Savao planira i osnovati rehabilitacijsku kuću za beskućnike, po uzoru na jednu takvu u Meksiku. Trenutno postoji zemlja i dvije kuće koje trenutno renoviramo u Gornjem Viduševcu. Tamo je zamišljeno imati samo-održivu zajednicu za beskućnike kako bi im se pružio novi život. Uz kuću se nalazi i zemlja na kojoj je planiramo osnovati poljoprivredno gospodarstvo od čega bi se ta kuća prehranjivala.

Više o Humanitarnoj udruzi Savao doznajte na njihovoj Facebook stranici.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja