Budi dio naše mreže

Na Blagdan Krista Kralja, u nedjelju 21. studenog 2021. godine, bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu otvorila je svoja vrata vjernicima i pjesmi proslavom nedjeljne liturgije. Dugih 20 mjeseci njezin je prostor odzvanjao građevinskim radovima, mehanizacijom i kontroliranim detonacijama. Proces hitne sanacije uključivao je ponajviše miniranje svoda, za što je trebalo izvršiti dugotrajne i opsežne pripremne radnje uz nabavku skele za pročelje, zvonike, svetište i kor. Završetkom ovog procesa bazilika je osigurana od novih potresa, učvršćeni su joj tornjevi, a slijedi izrada glavnog projekta i nastavak njezine obnove.

/ mp/IKA

Dan prije otvaranja vjernicima, na poziv župnika o. Ivana Matića, župljani i prijatelji Bazilike zajedničkim su snagama očistili njezin prostor. Bio je to još jedan iskaz solidarnosti vjernika i pohoditelja Bazilike, čijim je darovima i završena prva faza njezine obnove. U procesu sanacije glavna stvar je bilo miniranje svoda, za što je trebalo izvršiti dugotrajne i opsežne pripremne radnje uz kupnju skele za pročelje, zvonike, svetište i kor.

Otac Ivan Matić, župnik župe Presvetog Srca Isusova i otac Stipo Balatinac superior ističu: „Zahvaljujemo vama dragi dobročinitelji i prijatelji Bazilike, dragi hodočasnici i župljani. Isto tako i svim inženjerima, majstorima, radnicima, firmama i pojedincima. Zahvaljujemo također državnim i gradskim vlastima na razumijevanju i susretljivosti, a nadamo se i budućoj dobroj i plodonosnoj suradnji.“

„Kako se osjeća hodočasnik kad padne na koljena pred hramom na kraju dugog, dugog puta; što mora osjećati čovjek koji se vraća svome domu razorenom ratom – ne znam. Ali znam da smo se danas vratili kući“ na društvenoj mreži Facebook napisala je Petra Ćurlin, pjevačica Akademskog zbora „Palma“, koji je pjesmom slavio liturgiju na koru Bazilike na nedjeljnoj misi u 11 sati.

Podsjetimo, bazilika Srca Isusova teško je stradala u potresu koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020. godine. Kako bi uspjeli u njezinoj obnovi, oci isusovci pokrenuli su i Zakladu za obnovu Bazilike Srca Isusova i izgradnju pastoralnog centra Anamarija Carević, dodijelivši joj ime djevojčice koja je bila jedina žrtva zagrebačkog potresa, a koja je svoje djetinjstvo često i rado provodila u Bazilici. Zaklada i dalje prikuplja donacije te se obnovi najveće zagrebačke bazilike može pomoći uplatom na njezin račun: IBAN HR7823900011101186505.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja