Budi dio naše mreže

Da je demencija veliki problem u Hrvatskoj, potvrđuju brojke prema kojima oboljelih od demencija ima negdje 90, sto tisuća ljudi. O demencijama te o skrbi osoba oboljelih od ovih bolesti u Argumentima HKR-a u utorak, 20. veljače, govorili su izv. prof. dr. sc. Marina Boban, dr. med., specijalistica neurologije iz KBC-a Zagreb, doc. dr. sc. Paola Presečki, dr. med., specijalistica psihijatrije, voditeljica Dnevne bolnice za oboljele od demencija Klinike za psihijatriju Sveti Ivan Zagreb i Kristina Klanac Badovinac, ravnateljica Doma za osobe s demencijom Riječke nadbiskupije. Emisiju je uredio i vodio Branimir Gubić.

/ mp

Pojam demencije je prilično kompleksan, a obuhvaća progresivan i značajan pad kognitivnih funkcija koje kod oboljelih dovode do slabijeg svakodnevnog funkcioniranja, objasnila je specijalistica neurologije iz KBC-a Zagreb Marina Boban.

“Bolest kreće sa smetnjama memorije, odnosno osobe intenzivnije zaboravljaju, osobito recentnije događaje koji su bili prije 10 ili sedam dana. Pacijenti znaju reći da su zaboravili događaj poput zlatnog pira ili proslavu rođendana svog unuka”, naglasila je Boban.

Osobama koje često zaboravljaju predlaže se odlazak kod liječnika, osobito onima u dobnoj skupini od 50 do 60 godina. Kako bi se razvoj demencije usporio, preporuča se odlazak u dnevnu bolnicu koja grupnim terapijama i socijalizacijom pomaže oboljelima te im omogućava bolju kvalitetu života. Specijalistica psihijatrije i voditeljica Dnevne bolnice za oboljele od demencija Klinike za psihijatriju Sveti Ivan Zagreb Paola Presečki smatra kako dnevna bolnica istovremeno pomaže i njegovateljima koji se sa svim teškoćama bolesnika ne mogu nositi.

“Demencija sa sobom nosi niz ponašajnih i emocionalnih poteškoća kod bolesnika s kojima se njegovatelji teško snalaze. Istovremeno, dnevna bolnica koja prima oboljele pomaže njegovateljima da odrade svoje zadatke koje ne bi mogli ako bi morali skrbiti o oboljelima”, rekla je Presečki nadodavši da primaju 20 pacijenata te da listu čekanja gotovo i nemaju.

Za oboljele osobe Dom za osobe s demencijom Riječke nadbiskupije otvoren je od 7 do 17 sati. Prema riječima ravnateljice tog doma Kristine Klanac Badovinac, primaju 15 osoba te je cilj takve osobe integrirati u društvo te ih zaustaviti u osjećaju samoće i depresije.

“Uvijek kažemo pokušat ćemo oboljelog primiti jer nije svatko ni za grupu. Svakoj osobi dajemo potrebno vrijeme kako bi se prilagodili i zasad to jako dobro funkcionira”, istaknula je Klanac Badovinac.

Kako bi se razvoj demencije što više prolongirao, stručnjakinje preporučuju zdrave navike, druženje s prijateljima te redoviti odlazak kod liječnika. Za demenciju ne postoji lijek u Hrvatskoj, ali pojavio se lijek u zadnjih godinu dana u SAD-u, Japanu i Kini, ali Europska agencija za lijekove nije odobrila taj lijek. No za taj lijek kandidati moraju biti u ranom stadiju bolesti kako bi ga mogli koristiti.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja