Budi dio naše mreže

U Argumentima HKR-a razgovaralo se o zahtjevu za pomilovanjem bivših udbinih čelnika Josipa Perkovića i Zdravka Mustača osuđenih za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Zahtjevu za pomilovanjem potpisom se pridružilo i nekoliko hrvatskih generala što je izazvalo niz prijepora u javnosti i razdor među generalskom i braniteljskom populacijom. U Argumentima su gostovali general Josip Lucić, odvjetnik Željko Olujić i predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika Marko Grubišić.

/ Daniela Dujmović Ojvan

General Josip Lucić smatra kako se generala Antu Gotovinu iskoristilo za tu inicijativu. “Onaj tko je to osmislio tu inicijativu s namjerom da je potpišu i hrvatski generali učinio je zlouporabu jer je išao na čovjeka koji je otrpio žestok teror i progon i nevin sjedio u zatvoru što je ostavilo posljedice i za razumjeti je da on drugačije i emotivno doživljava cijelu ovu situaciju”, rekao je general. Izrazio je uvjerenje da će narod razumjeti i neće nasjesti na nametanje novih podjela kao i da je glorificiranje uloge Perkovića i Mustača u stvaranju hrvatske države: “omalovažavanje tisuće i stotine tisuća onih koji su dali doprinos u stvaranju ove države, a posebice se umanjuje žrtva pobijenih hrvatskih vojnika i građana i nesreće njihovih obitelji”.

“Glorificiranje uloge Perkovića i Mustača u stvaranju hrvatske države omalovažavanje je tisuće i stotine tisuća onih koji su dali doprinos u stvaranju ove države, a posebice se umanjuje žrtva pobijenih hrvatskih vojnika i građana i nesreće njihovih obitelji”.

Odvjetnik Željko Olujić istaknuo je kako se tom inicijativom o pomilovanju zapravo željelo rehabilitirati ljude koji su progonili druge i  činili zločine u bivšem sustavu.”Kada tomu dodate one koji su se obogatili na hrvatskoj krvi i koji i danas imaju najveću gospodarsku i političku moć u Hrvatskoj, a to su upravo strukture iz bivšeg sustava onda je jasno da pomilovanjem Perkovića i Mustača oni traže i vlastitu rehabilitaciju i moralnu satisfakciju”.

“Kada tomu dodate one koji su se obogatili na hrvatskoj krvi i koji i danas imaju najveću gospodarsku i političku moć u Hrvatskoj, a to su upravo strukture iz bivšeg sustava onda je jasno da pomilovanjem Perkovića i Mustača oni traže i vlastitu rehabilitaciju i moralnu satisfakciju”.

Marko Grubišić upozorio je kako se javnosti oko cijelog slučaja servira cijeli niz podvala, a jedna od njih je da niti jedna ozbiljna država ne izručuje svoje obavještajce. “Međutim, hrvatska država nije izručila svoje obavještajce nego jugoslavenske ubojice koji su sve to činili radi održavanja jugoslavenskog režima i to je činjenica”, rekao je Grubišić koji je kao student i sam proživo progon, torturu, mučenje te je u montiranom procesu osuđen na četiri godine strogog zatvora u Lepoglavi jer je na jednom rođendanu pjevao pjesmu “Marjane, Marjane” i dodao stih “još jedno slovo-ime Isusovo”.  

Hrvatska država nije izručila svoje obavještajce nego jugoslavenske ubojice koji su sve to činili radi održavanja jugoslavenskog režima i to je činjenica.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja