Budi dio naše mreže

Ususret Cvjetnici - nedjelji muke Gospodnje u kojoj se prisjećamo Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem, ljudi koji su ga slavili i imali svoja očekivanja od njega kao vođe, obećanog Mesije, u Argumentima u srijedu, 20. ožujka, promišljalo se o ulogama i položajima u Crkvi. O značenju moći i služenju u Crkvi govorili su doc. dr. sc. Sanda Smoljo Dobrovoljski s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskoga sjemeništa u Zagrebu i izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te doministar mjesnog bratstva Kaptol, Franjevačkog svjetovnog reda i koordinator lektora zagrebačke župe Duha Svetoga.

/ mp

Sanda Smoljo Dobrovoljski s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu objasnila je kako je autoritet legitimna moć, ali je pitanje kako netko tko je izabran tu moć koristi. Objasnila je kako se ta moć može koristiti ne u svrhu pomaganja ljudima već se može instrumentalizirati kako bi sebi priskrbili da mu se dive. Na pitanje u kojoj mjeri je potrebno slušati autoritet, doc. dr. sc. Sanda Smoljo Dobrovoljski objasnila je kako ulazak u svaku instituciju kao što je primjerice brak podrazumijeva da će biti stvari koje se moraju prihvatiti, a ne odgovaraju nam. No, potrebno je prepoznati i kad je riječ o manipulaciji.

“Kad prihvaćamo neku instituciju ili ulazimo u određenu instituciju u njoj postoje određena pravila te prihvaćamo stvari koje nam nisu po volji. No, kad netko probija naše granice u braku ili nekoj instituciji, to znači da je došlo do manipulacije koju nije lako uočiti, a pod habitom poslušnosti braka ili duhovnog poziva”, istaknula je Smoljo Dobrovoljski.

Govoreći o svom vlastitom iskustvu služenja u Crkvi, rektor Međubiskupijskoga sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković istaknuo je kako jedinstvenost Crkve u njenoj hijerarhiji, a institucionalnost označava red. Naglasio je kako je u praksi za održavanje reda potrebno puno truda jer svatko od nas raste u jednoj obitelji, a ako netko u obitelji nije shvatio dinamiku služenja, ne može to razumjeti ni u Crkvi.

“Volim obično reći kako me mladi u Sjemeništu ne slušaju, ali me uvijek gledaju. Osobni primjer je onaj koji odgaja. U sjećanju pamtimo primjer onog koji se daje i iza nas uvijek ostaju naša djela. Mladi vide da se daješ i to će im dati jasan cilj i dobre životne primjere da smo pozvani služiti”, istaknuo je preč. Pavlaković dodavši kako su i na njega ostavili trag svećenici koji su se u potpunosti davali.

O važnosti uloge laika na župi govorio je izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te doministar mjesnog bratstva Kaptol, Franjevačkog svjetovnog reda i koordinator lektora zagrebačke župe Duha Svetoga. Naglasio je kako što više napreduje u profesionalnoj skali, to više uviđa da je pozvan na služenje.

“Na puno smo stvari pozvani kao laici. Ona osoba koja želi moć i ne želi delegirati neka zaduženja na druge, neke stvari zastaju. Ako čovjek djeluje iz autentičnosti, onda će se i njegovi plodovi vidjeti. Meni je služenje u Crkvi donijelo nevjerojatne stvari. Svaki put kad sam rekao ‘da’ i napravio iskorak, i kad sam svaki trenutak koristio da napravim nešto dobro, privlačio sam i druge ljude da se i same stave u službu služenja”, poručio je Kanižaj dodavši kako je važno povjerenje kako bi se i drugi angažirali u rad župe, a oni moraju vidjeti kako ti osobno nemaš skrivenih ciljeva.

Cijelu emisiju “Argumenti” pogledajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja