Budi dio naše mreže

U Argumentima smo razgovarali o štetnosti i učincima konzumacije energetskih pića na djecu i mlade. Istraživanja provedena u Hrvatskoj i svijetu pokazuju zabrinjavajuću učestalost ispijanja tih pića već u osnovnoškolskoj dobi, dok ih tinejdžeri i mladi miješaju i s alkoholnim pićima te ispijaju prije sportskih aktivnosti. Posljedice mogu biti fatalne, a slučajevi smrti i moždani udari zabilježeni su i u Hrvatskoj.

/ Daniela Dujmović Ojvan

Neke su europske zemlje zakonski ograničile i zabranile prodaju takvih pića maloljetnicima, a u tom smjeru ide i Hrvatska. No, cijelu proceduru osim sporosti hrvatske birokracije otežava i lobi te moćne industrije u Europi te zakonska zabrana nacionalnih vlada mora dobiti i pozitivno mišljenje Europske komisije, dok druge članice EU-a isto mogu uložiti svoje primjedbe. Uz zabranu je nužna i edukacija i djece i roditelja o štetnosti i opasnosti energetskih pića.

Koje su sve moguće posljedice konzumacije, do kuda je stigla radna skupina Ministarstva zdravstva osnovana radi zabrane prodaje takvih pića maloljetnicima i što se radi na rješavanju tog javnozdravstvenog problema u Argumentima su govorile doc. prim. Spomenka Kiđement-Piskač iz Opće bolnice Varaždin i predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije, dr. Andreja Marić, zastupnica SDP-a u Hrvatskom saboru te prim. dr. Vera Katalinić-Janković, posebna savjetnica ministra zdravstva za javnozdravstvenu zaštitu i članica radne skupine za zabranu energetskih pića. Više pogledajte u samoj emisiji:

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja