Budi dio naše mreže

Izmjenom odluke o novčanoj pomoći roditeljima odgojiteljima o kojoj će se glasovati u zagrebačkoj Gradskoj skupštini 9. prosinca, mnoge će obitelji ostati bez primanja, a dijelu njih će ostati višestruko niža naknada u iznosu od tisuću kuna. S obzirom da planovi nove zagrebačke vlasti na čelu s Tomislavom Tomaševićem o obustavi mjere roditelj odgojitelj izravno ugrožavaju egzistenciju i opstanak gotovo šest tisuća obitelji i dvadeset tisuća djece - o utemeljenosti ukidanja te mjere razgovaralo se u Argumentima HKR-a. Gostovali su demograf i jedan od autora mjere roditelj odgojitelj prof. dr. Stjepan Šterc s Hrvatskih studija u Zagrebu, predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja Ana Marija Berbić Lacko i glavna urednica portala Zagreb.info Marja Čolak.

/ Daniela Dujmović Ojvan

Stjepan Šterc istaknuo je na početku da mjera roditelj odgojitelj nije populistička kako se često ističe jer su oni iz struke sami došli pokojnom gradonačelniku Milanu Bandiću i predložili mu da je uvede radi poticanja rađanja što više djece u demografski opustošenoj zemlji. “Dakle, ona nije donesena radi dobivanja glasova, nego zato što smo mi iz struke tražili od pokojnog gradonačelnika da krene s ozbiljnim demografskim mjerama s obzirom na to da je na čelu glavnog grada tim više što u državi ne čine ništa u mijenjanju loših demografskih trendova”, rekao je Šterc te pozvao novu zagrebačku vlast da  otkrije koji su to stručnjaci utvrdili da mjera nije dala rezultate i da otvoreno priznaju stvarne razloge njezina ukidanja.

“Neka napokon izađu javno s imenima i prezimenima ljudi koji su radili analizu te mjere. Radi se o egzistencijalnom pitanju za tisuće majki i djece i što će oni s njima učiniti nakon ukidanja te mjere? Riječ je o neozbiljnoj odluci koja je posljedica ideološkog pristupa i bilo bi korektno od nove zagrebačke vlasti da otvoreno kaže da ih demografski opstanak i revitalizacija Hrvatske ne zanimaju i da njihova ideologija u prvi plan ne stavlja djecu i obitelji”, poručio je taj demograf.

“Riječ je o neozbiljnoj odluci koja je posljedica ideološkog pristupa i bilo bi korektno od nove zagrebačke vlasti da otvoreno kaže da ih demografski opstanak i revitalizacija Hrvatske ne zanimaju i da njihova ideologija u prvi plan ne stavlja djecu i obitelji”.

Predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja Ana Marija Berbić Lacko izrazila je nadu da će gradonačelnik Tomašević ipak pokazati socijalnu osjetljivost,  stopirati najavljene izmjene, osnovati radnu skupinu u kojoj će biti uključeni i stručnjaci te ozbiljno pristupiti rješenju nastalog problema. “Četvrtog prosinca završava javno savjetovanje o najavljenim izmjenama mjere roditelj odgojitelj i tu je već prilika da u Gradu pokažu dobru volju i da se ‘stane na loptu’ te se izmjene ne pošalju na dnevni red u Gradsku skupštinu. Nećemo dopustiti da se dira u naša stečena prava, želimo da se proces stopira, osnuje radna skupina i da se nađe prihvatljivo rješenje. Dakle, mi ne  prihvaćamo izmjene koje vode ukidanju mjere roditelj odgojitelj”, bila je jasna Berbić Lacko.

“Četvrtog prosinca završava javno savjetovanje o najavljenim izmjenama mjere roditelj odgojitelj i tu je već prilika da u Gradu pokažu dobru volju i da se ‘stane na loptu’ te se izmjene ne pošalju na dnevni red u Gradsku skupštinu”.

Glavna urednica portala Zagreb. info Marja Čolak komentirala je pak šutnju Plenkovićeve vlade tim više što su iz udruge roditelja i građanskih inicijativa otkrili kako im unatoč poslanim upitima i apelima nitko iz Vlade do sada nije odgovorio, dok su iz zagrebačkog HDZ-a najavili da će ipak poslati neki amandman na predloženu izmjenu kojom se planira obustaviti mjera roditelj odgojitelj.

“Ispod radara je prošlo da je u programu HDZ-a na nacionalnoj razini za parlamentarne izbore 2016. bila stavka da se status roditelja odgojitelja uvede na državnoj razini i to za obitelji sa četvero i više djece, ali to nikada nije realizirano. Isto tako, kada se u zagrebačkoj Gradskoj skupštini glasovalo o mjeri roditelj odgojitelj, zagrebački HDZ je bio suzdržan. Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a Mislav Herman je tada objašnjavao da je ta mjera u koliziji s nacionalnom demografskom politikom. Sada pak dolazimo u situaciju da se HDZ ipak zalaže za tu mjeru i podnosi neke amandmane da se pomogne roditeljima odgojiteljima, no jasno je da je riječ o političko-oportunističkom prilagođavanju trenutnoj situaciji”, naglasila je Čolak.

“Sada  dolazimo u situaciju da se HDZ ipak zalaže za tu mjeru i podnosi neke amandmane da se pomogne roditeljima odgojiteljima, no jasno je da je riječ o političko-oportunističkom prilagođavanju trenutnoj situaciji”.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja