Budi dio naše mreže

S kojim se izazovima nose velike obitelji bila je tema HKR-ove emisije "Argumenti" u kojoj su gostovali otac osmero djece iz Koprivnice Ivica Kovačević, majka troje djece i voditeljica Oratorija za Mame na Jarunu u Zagrebu Josipa Zelenika te član Upravnog odbora udruge „Obitelji 3plus“ prof. dr. sc. Kristian Jambrošić u utorak, 28. ožujka. Emisiju je vodio i uredio Branimir Gubić.

/ mp

Govoreći o svakodnevnim izazovima deseteročlane obitelji Ivica Kovačević naglasio je kako njih nikad ne nedostaje, ali uvijek je zabavno. Međutim, važna je i organizacija. On je zadužen za financije dok žena brine o odgoju i školskim obvezama.

“Ako imate veliku obitelj jednostavno morate zapeti. Ja radim, a žena je više s djecom i brine oko školskih obveza. Treba popratiti sve te aktivnosti. Dok mene nema, uskaču dobri prijatelji, kumovi i susjedi. Sve se nekako posloži”, istaknuo je Kovačević.

Nadodao je kako su djeca velika pomoć u kući.

“Svi imaju neki zadatak. Čak i najmanji ima svoja zaduženja, a najstariji je položio vozački. Uvijek je veselo, jedni na druge paze, a jedni od drugih uče”, poručio je Kovačević.

Da je važna uloga vjere i Crkve u životu jedne obitelji govorila je majka troje djece i voditeljica Oratorija za Mame na Jarunu u Zagrebu Josipa Zelenika. Ona od rujna prošle godine okuplja stotinjak žena kako bi si međusobno pomagale i živjele vjernički život u punini, a na susrete utorkom dolazi 20-30 žena.

“Okupimo se, popijemo kavu, izmolimo deseticu krunicu što nam je temeljno. U tim trenucima djeca oko nas skaču, ali to je uobičajeno. Jednom mjesečno imamo predavanje od 20-ak minuta, također organiziramo i jednom mjesečno ispovijed”, naglasila je Zelenika.

Nadodala je kako joj je misija da obitelj shvaća kako župna crkva nije mjesto samo za odlazak nedjeljom već da im župa postane drugi dom.

Obitelji s više djece u Hrvatskoj ima više od 100 tisuća, ali danas često izazivaju čuđenje u društvu, ocijenio je član Upravnog odbora udruge „Obitelji 3plus“ prof. dr. sc. Kristian Jambrošić. Vjeruje kako te obitelji zasad ne dobivaju pomoć od države kakvu bi trebali.

“Dječji doplatak je sam po sebi problematičan kako je definiran u Hrvatskoj jer nije poticajna mjera već ovisi o socijalnom statusu, a ne o broju djece. Mi zagovaramo da svako dijete ima pravo na doplatak. To bi onda pokazalo da ova država ima razumijevanja za svako dijete”, naglasio je Jambrošić.

Jedan od Jambrošićevih prijedloga je i roditelji više djece budu zaposleni na pola radnog vremena, a u tom slučaju država bi trebala plaćati ostatak. Više o djelovanju „Obitelji 3plus“ doznajte OVDJE.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja