Budi dio naše mreže

Druga duhovna konferencija za žene u bračnom staležu "Ružo Otajstvena" koja se održava u Splitu od 6. do 8. listopada bila je tema HKR-ove emisije "Aktualno".

/ Ivana Markić

Duhovna konferencija za žene “Ružo Otajstvena” (RO) je projekt Oratorija za Mame iz Zagreba koji želi odgovoriti na potrebu za specifičnim i redovitim katoličkim pastoralom za udane žene i majke. Druga duhovna konferencija održat će se u Splitu od 6. do 8. listopada. Više o konferenciji pročitajte u nastavku.

Duhovna konferencija “Ruža otajstvena”

Josipa Zelenika osvrnula se na sam osnutak projekta te istaknula: “Ruža otajstvena je duhovna konferencija za žene u bračnom staležu. Ideja je da je taj jedan vikend rezerviran samo za udane žene. Originalno on je projekt Oratorija za Mame iz Župe Duha Svetoga na Jarunu. Prva duhovna konferencija bila je u svibnju, ove godine, u Zagrebu. Inicijatorice projekta bile smo Marija Blagoić, Ksenija Katavić i ja. Duh Sveti je sve to digao na veću razinu”.

Govoreći o prvoj duhovnoj konferenciji koja je održana u Zagrebu Ksenija je naglasila da ih je iznenadio broj prijavljenih žena. “Mi smo sebi za cilj stavile sto žena, ali se pedeset posto žena više prijavilo”, istaknula je Katavić.

Osvrnuvši se i na svrhu duhovne konferencije kazala je da je to vraćanje na tvorničke postavke, a tvorac je Gospodin. “Primijetile smo veliku potrebu da žena čuje nešto korisno, da ponese neki alat s kojim će moći raditi. Kako je kriza u društvu, ali i u našim kršćanskim krugovima pa imamo i krizu majčinstva, braka, a pogotovo krizu identiteta. Svjesnost da sam jedinstvena, neponovljiva kao da se izgubila. Osjetila se ta jedna kriza uspoređivanja i jednostavno smo odgovorile na to. Cilj ‘Ruže otajstvene‘ da se žene duhovno obnove i dobiju alat da kad dođe doma može nešto napraviti i radi do sljedeće ‘Ruže‘”, rekla je Ksenija.

Plodovi duhovne konferencije

Josipa Zelenika kazala je da su žene nakon konferencije ispunjale anketu o svojim dojmovima, ali je i posvjedočila da su se žene i prije ankete javile s dojmovima. “Svojim reakcijama potvrdile su da je potreba za ovakvim susretima. Osjećalo se na cijeloj konferenciji veliko zajedništvo. Mogu reći da smo se osjećale kao sestre u Kristu. Bilo je tu puno međusobnog pomaganja, beba, bilo je iskrenog i intimnog razgovora”, rekla je Josipa.

Ksenija je posvjedočila da je duhovna konferencija i njoj osobno pomogla. “Budući da smo bile u organizaciji nismo mogle puno toga popratiti, ali uspjela sam popratiti jedno predavanje koje je bilo dovoljno. Samo iz tog jednog predavanja kojega sam slušala srcem doživjela sam jednu molitvenu revoluciju u području majčinstva”, posvjedočila je.

Njezino mišljenje dijeli i Josipa koja je kako kaže čula predavanja u prolazu, ali joj je puno toga pomoglo. “Tu jednu rečenicu koju mi je Gospodin dao čuti bilo je nešto što sam nosila u brak i majčinstvo. Nešto što nosim i nakon pet mjeseci. Puno žena nam se javilo s istim stvarima”, istaknula je.

Prisjećajući se prve konferencije Ksenija je naglasila da je jako lijepo bilo promatrati kako su se u pauzama žene zbližile i to su lijepi plodovi. Prisjetila se i jedne poznanice koja ju je nazvala nakon konferencije i posvjedočila joj da se odlučila vratiti mužu od kojeg je nedavno bila otišla.

Nadovezujući se na prethodno svjedočanstvo Josipa se prisjetila još jedne žene kojoj je konferencija spasila brak.

Split

Govoreći o tome što nas očekuje u Splitu Katavić je kazala kako nas očekuje puno lijepih stvari. “Po meni će biti puno bolje jer smo sada iskusnije. Imamo tri ciklusa. Identitet žene će voditi Anja Mihanović i psihoterapeutkinja Marina Sviben. U svakom ciklusu prvo ide predavač, a onda nakon njega idu radionice koje vode psihoterapeuti”, rekla je.

“U drugom ciklusu o braku govorit će don Josip Mužić, a nakon toga će uslijediti dva svjedočanstva, Vesele Dujmić i obitelji Jurić. Nakon toga ide radionica o braku jer smo u Zagrebu shvatili da je na tom području najveća potreba. U pauzi ćemo imati Sajam Katoličkih Poduzetnica i tu smo se udružili s Catholic Cro Women – CCW, a nakon toga ide tematski oblik o majčinstvu. Tu će predavanje održati Martina Matijaca i Maja Jakšić. Te radionicu o braku koju će održati psihoterapeut Kristijan Kraljević”, istaknula je Zelenika.

Katarina je naglasila da je organizirano i čuvanje djece tako da se žena može posvetiti sebi i ne misliti o drugome.

Prijave

Josipa je istaknula da su prijave otvorene te traju do 27. rujna. “Ima još mjesta i nadamo se da će se još žena prijaviti. Prijaviti se mogu preko prijavnice ili nam se javiti preko Facebook i Instagram stranice te putem maila ruzootajstvena@gmail.com. Napominjemo da je ovo za žene u bračnom i zaručene”, istaknula je.

“Nitko s duhovne konferencije ne ode praznih ruku nego čak punih i to se prelijeva na druge. Nadam se da će naši glasovi doprijeti do svake žene koja treba biti tamo i koju Gospodin poziva. Ženo, dođi!”, rekla je Katavić.

Nadovezujući se na nju Josipa je kazala da žene trebaju biti svjesne i napasti koje žele spriječiti njihov dolazak. “Žene, ohrabrite se, uzmite to vrijeme koje vam se nudi. Dođite i uzmite to vrijeme s Gospodinom koje vam se nudi i okrijepite se”, zaključila je.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja