Budi dio naše mreže

Svijet čeka globalna nestabilnost uslijed ruske agresije na Ukrajinu. Sankcije koje je Zapad uveo Rusiji kako bi je ekonomski oslabili negativno već utječu na Europu pa tako i na Hrvatsku. Na koje će sve načine rusko-ukrajinska kriza utjecati na našu zemlju i što nas čeka ukoliko rat potraje u Argumentima smo razgovarali s dr. sc. Đurom Njavrom, ekonomistom sa Zagrebačke škole ekonomije i managementa, Mladenom Novoselom, predsjednikom Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i dr. sc. Damirom Zorićem, glavnim direktorom Hrvatske udruge poslodavaca.

/ Daniela Dujmović Ojvan

Đuro Njavro istaknuo je da će Hrvatska u ovoj krizi dijeliti sudbinu Europske unije pa i u pogledu stabilnosti bankarskog sustava te je kao najveću neizvjesnost istaknuo predstojeću turističku sezonu.”Prije ovog sukoba dvadesetak posto hrvatskog bruto društvenog proizvoda ovisilo je o turizmu. Veliko je pitanje što će zbog rata u Ukrajini biti s našom turističkom sezonom ove godine”, upozorio je.

Prije ovog sukoba dvadesetak posto hrvatskog bruto društvenog proizvoda ovisilo je o turizmu. Veliko je pitanje što će zbog rata u Ukrajini biti s našom turističkom sezonom ove godine.

Mladen Novosel rekao je kako je naša zemlja previše ovisna i o uvozu energenata, pa i hrane i kako nam se to sada obilo o glavu. “Godinama upozoravamo da zemlja koja se toliko oslanja na turizam koji je vrlo nestabilan i na kojeg može utjecati tisuću i jedan faktor, ne može biti sigurna i stabilna zemlja. Sada se tek vidi koliko nam nedostaje proizvodnja”.

Sada se tek vidi koliko nam nedostaje proizvodnja.

Damir Zorić  istaknuo je kako će Vlada u cijeni goriva morati intervenirati u stopu PDV-a koja sada iznosi visokih 25 posto. “Ako se to ne učini, visoka cijena energenata loše će utjecati na ostatak ekonomije pa će i prihodi države biti manji. Energenti su pogon svega i stoga gospodarstvu i građanima treba omogućiti da što lakše dolaze do njih”, poručio je.

Energenti su pogon svega i stoga gospodarstvu i građanima treba omogućiti da što lakše dolaze do njih.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja