Budi dio naše mreže

U Argumentima HKR-a razgovaralo se o uzrocima rata u Ukrajini i zašto se Vladimir Putin baš sada odlučio na brutalni pohod na tu zemlju. Gosti emisije bili su izv. prof. dr. Đana Luša i doc. dr. Boško Picula s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebe te geopolitički analitičar Mario Stefanov.

/ Daniela Dujmović Ojvan

Mario Stefanov istaknuo je da je Ukrajina toliko važna Rusiji jer je ona centar istočne Europe, a tko kontrolira istočnu Europu, kontrolira Euroaziju, a tim i cijeli svijet. Istaknuo je da Vladimiru Putinu nije glavni problem ono što mnogi misle, a to je da su Amerikanci kroz članice NATO-a doveli svoj raketne sustave blizu ruskih granica. “Naime, možete vi Rusiju gađati i iz Njemačke. Veći problem Putinu je taj da se ta demokratizacija, taj demokratski duh iz susjednih zemalja ne prelije i u Rusiju jer njegova vlast je tada gotova. Ovim debaklom koji je sada napravio, ovom katastrofom koju je izazvao agresijom na Ukrajinu, Putin je sam sebi prepisao smrtnu presudu, odnosno tom svom režimu”, uvjeren je Stefanov.

Ovim debaklom koji je sada napravio, ovom katastrofom koju je izazvao agresijom na Ukrajinu, Putin je sam sebi prepisao smrtnu presudu, odnosno tom svom režimu.

Na pitanje zašto se Putin baš sada odlučio na invaziju na Ukrajinu, Đana Luša smatra kako je on svakako iskoristio slabost Amerike i njezinu podijeljenost na unutarnjo-političkom planu te neuspjeh NATO-a u Afganistanu i drugim zemljama poput Sirije i Libije, ali i slabost Europske unije koja je  u jednom trenutku ostala bez lidera. “Odlaskom njemačke kancelarke Angele Merkel nastala je praznina. Novi njemački kancelar Olaf Scholz prvotno je bio kritiziran zbog neodlučnosti, no sada vidimo da je Njemačka počela mijenjati svoju vanjsku politiku. To što su odlučili poslati oružje Ukrajini je veliki pomak u redefiniciji njihove vanjske politike i veliki podstrek za snažnije djelovanje Europske unije. Sada je i prilika i da se Europa riješi svoje energetske ovisnosti o Rusiji i tada će imati drugačije argumente prilikom kreiranja svoje zajedničke politike prema Rusiji”, smatra Luša.

Sada je i prilika i da se Europa riješi svoje energetske ovisnosti o Rusiji i tada će imati drugačije argumente prilikom kreiranja svoje zajedničke politike prema Rusiji.

Boško Picula smatra da je Europska unija trebala puno čvršće reagirati već kod ruske intervencije u Gruziji te da je njezin grijeh ‘grijeh nečinjenja’. “Mislim da u ovoj prilici Zapad treba pokazati svoju snagu i pokazati da je ekonomska i demokratska supersila. I ako Europska unija shvati zašto je jaka i to upravo zbog svoje ekonomije, solidarnosti, demokracije te svojih vrijednosti, može i sama uspjeti. Ovo je prilika za Europu, pa i SAD da vide koje su njihove mane dovele do ove situacije u Ukrajini te da homogeniziraju ono što je čvrsto, a ostave ono što je krhko. Za rat je uvijek kriv agresor, a to je u ovom slučaju Rusija. No, kao i u slučaju Drugog svjetskog rata, nečinjenje može dovesti do puno tragičnijeg ishoda nego kada na vrijeme reagirate. Nadam se da još uvijek nije kasno”, rekao je Picula koji smatra da Europska unija sada mora biti dosljedna u sankcijama i ne posustati.

Za rat je uvijek kriv agresor, a to je u ovom slučaju Rusija. No, kao i u slučaju Drugog svjetskog rata, nečinjenje može dovesti do puno tragičnijeg ishoda nego kada na vrijeme reagirate. Nadam se da još uvijek nije kasno.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja