Budi dio naše mreže

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da alergijske bolesti kao bolesti razvijenog svijeta sve više poprimaju karakteristike pravih pandemija. Astma je najčešća kronična bolest kod djece. Kakva je situacija u našoj zemlji u pogledu pojavnosti alergija i astme? Od čega se sastoji prevencija, liječenje i koje su najčešće zablude kada je riječ o astmi? Što pojedinac može učiniti, a što zajednica i država kada su alergije u pitanju? Na ta i druga pitanja u Argumentima su odgovarali naši vodeći stručnjaci: prof. dr. sc. Mirjana Turkalj, voditeljica Odjela za pulmologiju i alergologiju u zagrebačkoj dječjoj bolnici Srebrnjak, prim. dr. Saša Srića, spec. internist i pulmolog s KBC-a Zagreb te doc. prim. dr. sc. Marinko Artuković iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te predsjednik Hrvatskog društva za alergologiju i kliničku imunologiju.

/ Daniela Dujmović Ojvan

Predsjednik Hrvatskog društva za alergologiju i kliničku imunologiju Marinko Artuković istaknuo je kako je pojavnost alergija u porastu posebice onih peludnih te je gotovo svaka druga osoba senzibilna na neku vrstu peludi, a najčešća bolest je alergijski rinitis. Najagresivniji su alergeni breze i ambrozije i zbog njih imaju najviše hitnih prijema pacijenata. Stoga je iznimno važno da se prilikom sadnje stabala izbjegavaju breze po gradovima i naseljima te zelene površine čiste od ambrozije što je i obveza lokalnih zajednica i vlasnika zemljišta od privatnih do pravnih osoba. U zadnjem istraživanju najčešći alergeni su bili peludi trave, zatim peludi korova te grinje kućne prašine.

Voditeljica odjela za pulmologiju i alergologiju u dječjoj bolnici Srebrnjak  Mirjana Turkalj upozorila je da trend pojavnosti astme u Hrvatskoj nije zaustavljen te da od nje obolijeva osam do deset posto dječje populacije, ovisno o regiji. Kao zanimljivost je iznijela podatak da je veća pojavnost alergijske astme, koja je i najčešći oblik astme, u splitskoj regiji nego u Zagrebu i tamo su djeca primarno alergična na grinje.

Poručila je roditeljima da ne ukidaju samoinicijativno terapiju svojoj djeci jer to često dovodi do pogoršanja bolesti. Istaknula je kako se ne trebaju bojati inhalacijskih kortikosteroida koji su prva linija u  kontroli astme. Naglasila je kako dostupni lijekovi kontroliraju simptome astme, ali da jedino alergena imunoterapija liječi uzrok astme i drugih alergijskih bolesti i posebice je učinkovita u dječjoj dobi. Na žalost, ona nije dostupna hrvatskim pacijentima koji je mogu jedino privatno nabaviti u drugim državama. Nada se kako će je zdravstvena administracija napokon staviti na listu lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Dostupni lijekovi kontroliraju simptome astme, ali ne liječe uzrok. Jedino alergena imunoterapija liječi uzrok astme i drugih alergijskih bolesti i posebice je učinkovita u dječjoj dobi. Na žalost, ona još nije dostupna hrvatskim pacijentima koji je mogu nabaviti samo privatno u drugim državama.

Saša Srića rekao je da su hrvatskim bolesnicima dostupni svi lijekovi za astmu uključujući i oni biološki za tešku astmu. Kao jednu od najčešćih zabluda o astmi navedeno je uvjerenje mnogih kako je riječ o akutnoj bolesti. No, riječ je o kroničnoj, doživotnoj bolesti koja može imati i duge faze mirovanja, ali se ne može izliječiti. No, uz redovite kontrole i pridržavanje terapije s njom se može voditi vrlo kvalitetan život. Više možete saznati u samoj emisiji:

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja