Budi dio naše mreže

Preporuča se činiti bilješke i zapisivati ideje koje nam sinu tijekom obnove, ali najvažnije je da se stavimo pred Gospodina, da gledamo Njega i dozvolimo njemu da nas gleda.

/ im

Tko kaže da ne možeš provesti nekoliko sati u tihoj molitvi u vlastitom domu? Čak i ako nisi s drugim ljudima, ovi materijali ti mogu pomoći da se „obnoviš“ tijekom nekoliko sati gdje god da se nalaziš, piše Opus Dei.

1. Uvod

Duhovna obnova je prilika za par sati tihe molitve u kojima gledamo na vlastite živote u Božjoj prisutnosti. U svakodnevnoj užurbanosti može biti teško pronaći to vrijeme – a sada i ovaj ritam koji nam nameće pandemija donosi neke nove izazove – ali najbolji način za učiniti ovu duhovnu obnovu je pronaći vrijeme i mjesto gdje se možemo moliti: ostavite po strani druge zadatke, ugasiti telefon. Dobra je ideja činiti bilješke i ideje koje nam sinu tijekom obnove, ali najvažnije je da se stavimo pred Gospodina, da gledamo Njega i dozvolimo njemu da nas gleda.

2. Razmatranje

Razmatranje poslušajte ovdje.

3. Duhovno štivo

Svibanj je Marijin mjesec. Naša nam je Majka uzor vjere. Članak pročitajte ovdje.

4. Ispit savjesti

Pitanja koja donosimo mogu nam pomoći da u Božjoj prisutnosti razmišljamo kako smo djelima odgovorili na njegovu ljubav. Na početku može pomoći zazivanje Duha Svetoga, a na kraju sam čin kajanja izražavajući žaljenje zbog vlastitih grijeha i moleći Božju milost kako bismo mu se vratili i ostali blizu njega. Čin kajanja može biti koji god želimo, uključujući i jednostavne riječi svetog Petra upućene Isusu nakon uskrsnuća: „Gospodine, ti sve znaš, tebi je poznato da te ljubim.“ (Iv 21:17).

Čin prisutnosti Božje

1. “Veliča duša moja Gospodina, klikće duh moj u Bogu, mome Spasitelju” (Lk 1, 46-47). Znam li kao blažena Djevica prepoznati i oduševiti se onim dobrim i značajnim stvarima koje Bog čini u meni i u drugima (obitelji, prijateljima i ostalima)?

2. “Što pogleda na neznatnost službenice svoje” (Lk 1, 48). Na kojim bi područjima mogla rasti u poniznosti: u učenju kako cijeniti, prihvaćati, shvaćati i zahvaljivati?

3. “A majka je njegova brižno čuvala sve ove uspomene u svom srcu” (Lk 2, 51). Slijedeći primjer blažene Djevice, na koji način u molitvi otvaram svoje srce Gospodinu, čineći ga sudionikom svojih problema i svojih radosti?

4. Sveta Marija nas pred Bogom zagovara u našim potrebama. Molim li pobožno i pouzdano Gospinu krunicu? Nastojim li, koliko je to moguće, okupiti svoju obitelj kako bismo ovom pobožnošću zajedno častili Gospu?

5. “Što god vam rekne, učinite!” (Iv 2, 5). “Mnogim obraćenjima, mnogim odlukama za predanje na služenje Bogu, prethodio je susret s Marijom” (Susret s Kristom, br. 149). Na koji način se utječem Mariji kao saveznici kako bih ljude približila Bogu?

6. “Na njemu će duh Božji počivat’, duh mudrosti i umnosti, duh savjeta i jakosti, duh znanja i straha Gospodnjeg” (Iz 11, 2). Koje darove Duha Svetoga bih mogla moliti za sebe ili za druge ljude, da bismo više nalikovali na Krista u okolnostima u kojima se nalazimo?

7. “Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost” (Gal 5, 22-23). Koje bih od ovih plodova mogla razvijati uz milost Božju?

Djelo kajanja

6. Odluke

Donesite nekoliko kratkih i točno određenih odluka koje ste vidjeli u molitvi i nastojte ih ispunjavati tijekom ovog mjeseca.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja