Budi dio naše mreže

I ove godine u manifestaciji Advent u Zagrebu gastronomsku ponudu obogatit će i kućica Pučke kuhinje Caritasa župe sv. Antuna Padovanskoga sa Svetoga Duha pod nazivom "Kod fratara". Pozicija adventske kućice je na Zrinjevcu blizu Paviljona.

/ mp

Prisutnošću u ovom velikom i značajnom projektu, koji se u zadnje vrijeme isprofilirao kao najbolji adventski događaj u Europi, cilj je senzibilizirati širu javnost za socijalno osjetljivu skupinu građana, za ljude koji su u potrebi i kojima je i danas potrebna pomoć u osiguravanju egzistencije. Ideja je ponuditi svim gostima, turistima i zaintersiranoj javnosti proizvode Pučke kuhinje koji se redovito pripremaju na Svetom Duhu od 1995 godine. Cilj našega nagažmana je da sav prihod koji se ostvari u manifestaciji ide za potrebe Pučke kuhinje.

Pučka kuhinja na Svetom Duhu svakodnevno pripremi tristotinjak obroka koji se podijele svima onima koji taj dan dođu na ručak. Osobitost ove Pučke kuhinje je u tome što ne provjerava identitet korisnika nego pomaže svakome čovjeku koji dođe. Uvijek imajući kao nadahnuće evanđeoske riječi: Dajte im vi jesti. 

U djelovanje kuhinje uključeni su brojni volonteri koji svojim radom pomažu franjevcima čineći dobro. 

Samostanska ponuda jela i pića

Budući da Pučku kuhinju sve ove godine vode franjevci konventualci sa Svetoga Duha misao vodilja je i našu gastronomsku ponudu predstaviti kao izvornu samostansku nastalu pod okriljem jednoga samostana vjerujući da je zanimljivo i interesantno široj javnosti komunicirati upravo takvu ponudu. Samostanske kronike i arhivi kriju brojne zanimljivosti o fratarskom životu, a neke anegdote se prepričavaju s generacijama. 

Nije nikakva tajna da je samostanska kuhinja jedna od boljih sa brojnim tajnim receptima koji ju čine posebnom i zanimljivom.

“Kod fratara” ćemo tako ponuditi originalne tajne recepte samostanskih majstora kuhinje koji se prenose s generacije na generaciju. Samostanska sarma je jedno takvo jelo koje krijepi tijelo u hladnim zimskim mjesecima i budi maštu svojim predivnim sastojcima. 

U našoj ponudi imat ćemo tradicionalne kobasice bez kojih bi adventski događaj bio poprilično siromašan. Tim kobasicama dali smo poseban čar jer su domaće proizvodnje i rađene po posebnoj recepturi. 

Krpice sa zeljem i šunkom oplemenjene pekemezom od kupusa je delicija bez premca nastala u pod budnim okom vrhunskih masterchefova koji ove godine na Adventu u Zagrebu žele ponuditi nešto uistinu posebno, tradicionalna zagrebačka jela pripremljena na originalan način.

Misno vino je pojam koji govori sam za sebe, no kada se misno vino ponudi u kuhanoj varijanti dobije se proizvod vrhunske kvalitete koji potiče razgovor i djeluje umirujuće u hladnim zimskim mjesecima.

Za sve ljubitelje domaćih likera ističemo s ponosom naše samostanske likere nastale u našim samostanima diljem domovine, ističemo likera od koromača koji je nastao u franjevačkom samostanu u Cresu kao izvrstan aperitiv osobito prikladan u hladnim zimskim mjesecima i koji svojim mirisom i bojom priziva različita sjećanja na samostanske podrume prepune zagonetnih intriga.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja