Budi dio naše mreže

S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa, ove godine Adventska kućica – Kod fratara neće biti na Zrinjevcu, na svom uobičajenom mjestu kod glazbenog Paviljona. Od 1. prosinca na adresi Sveti Duh 33, ispred Pučke kuhinje, počinje s radom drive-in adventska kućica za humanitarnu akciju Obrok za obrok. Poštujući sve epidemiološke mjere, vozači će naručenu hranu preuzimati u dvorištu Pučke kuhinje i to od 16 do 22 sati.

/ im

U ponudi će biti već daleko poznata samostanska sarma, domaće kobasice, ajvar, med, likeri iz domaće radinosti kao i kuhano vino. Kupnjom obroka osigurat će se obrok za potrebite u Pučkoj kuhinji. U prodaji će biti i medenjaci, kao i jedno vegetarijansko jelo.

Čast nam je bilo dvije godine zaredom biti prisutni upravo na najboljem adventskom sajmu u Europi te sudjelovati na velikoj i značajnoj manifestaciji Advent u Zagrebu. Naš cilj je bio jasan od samoga početka, svojim sudjelovanjem u ovoj manifestaciji senzibilizirali smo širu javnost za ljude u potrebi, socijalno ugrožene te sve one kojima je potrebna pomoć u osiguravanju vlastite egzistencije. Svojim prisustvom ponudili smo svim gostima, posjetiteljima, turistima i svim zainteresiranima tradicionalna jela iz samostanske kuhinje. Sav prihod koji smo ostvarili bio je namijenjen djelovanju Pučke kuhinje na Svetom Duhu.

Pučka kuhinja na Svetom Duhu svakodnevno je sve donedavno pripremala tristotinjak obroka koji se podijele svima onima koji taj dan dođu na ručak. No, broj korisnika tijekom epidemije i potresa u Zagrebu povećao se za više od 20 posto tako da nam je pomoć itekako potrebna. Sada redovito pripremamo 400-njak toplih obroka dnevno. Od samih početaka Pučka kuhinja na Svetom Duhu implementirala je sve
odredbe nadležnih i mjerodavnih državnih tijela po pitanju zaštite građanstva od ugroze izazvane koronavirusom. Te vrlo rigorozne mjere traže od nas dodatan napor, pa i financijski. Hranu od ožujka dijelimo vani, ispred Pučke kuhinje jer zbog poštivanja mjera ne možemo omogućiti siguran boravak korisnicima u prostorima kuhinje. Situacija je dosta ozbiljna i zahtjevna.

Stoga smo u ovim teškim i izazovnim vremenima odlučili učiniti dodatan napor kako bismo osigurali sredstava za naš rad. Pokrećemo ponovno humanitarnu akciju pod geslom Obrok za obrok. Ovaj put akcija će se odvijati ispred naše Pučke kuhinje na Svetom Duhu. Osmislili smo drive-in sustav. Svi koji dođu, mogu naručiti svoj adventski obrok ili piće te će biti usluženi i potom otići u sigurnost vlastitoga doma. Ponuda je prilagođena posebnim uvjetima, ali smo sigurni da će svatko moći naći nešto za sebe. Naravno, i dalje poštujemo sve preporučene mjere nadležnih državnih tijela.

U vremenu došašća kada se pripremamo za Božić, nemojmo zaboraviti one najmanje i najslabije, one koji su u potrebi. Učinimo dobro djelo. Svoju donaciju možete izvršiti i putem žiro-računa: CARITAS ŽUPE SV. ANTUNA PADOVANSKOGA; Sveti Duh 33, Zagreb Zagrebačka banka d.d., Zagreb IBAN HR6323600001101567611 SWIFT ZABAHR2X

Kako reče papa Franjo u ovogodišnjoj poruci za Svjetski dan siromaha 15. studenog 2020. godine: “Velikodušnost kojom podupiremo slabe, tješimo ožalošćene, ublažavamo patnju i vraćamo dostojanstvo onima kojima je ono oduzeto, uvjet je za ljudski život u punini. Odluka da posvetimo brigu siromašnima, njihovim različitim potrebama, ne može biti uvjetovana raspoloživim vremenom, privatnim interesima i jalovim pastoralnim ili socijalnim projektima. Snagu Božje milosti ne smije se gušiti narcisoidnom težnjom da sebe uvijek stavljamo na prvo mjesto. Gospodinov se blagoslov spušta na nas, a molitva postiže svoj cilj ako su praćeni služenjem siromašnima.”(Poruka Svetoga Oca pape Franje za IV. svjetski dan siromaha – Pruži svoju ruku siromahu).

Fra Vladimir Vidović je pozvao sve koji mogu da dođu na Sveti Duh i pomognu radu Pučke kuhinje.

Kod fratara -drive in

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja