Budi dio naše mreže

73. obljetnica mučeništva bl. Miroslava Bulešića u 100. godini njegova rođenja obilježit će se misnim slavljima u Lanišću, Svetvničentu i Valbandonu, a prijenos središnjeg misnog slavlja iz Svetvinčenta moći će se pratiti i na Hrvatskom katoličkom radiju.

/ at/IKA

Ovogodišnja, 73. obljetnica mučeništva bl. Miroslava Bulešića u Lanišću, mjestu pogibije, bit će obilježena misnim slavljem u nedjelju 23. kolovoza u župnoj crkvi s početkom u 18 sati.

Središnja proslava bit će u Svetvinčentu, njegovoj rodnoj župi u ponedjeljak 24. kolovoza. Misno slavlje na središnjem mjesnom trgu predvodit će splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u zajedništvu s nad/biskupima Riječke metropolije. Misa započinje u 18 sati, a Hrvatski katolički radio preuzimat će prijenos misnog slavlja Laudato televizije.

Blaženi Bulešić je istinski junak Crkve u Hrvatskoj, koja je četrdesetih godina prošlog stoljeća pretrpjela žestoki progon.”

U Valbandonu, u crkvi bl. Miroslava Bulešića, obljetnica njegova mučeništva će ove godine biti obilježena misnim slavljem u nedjelju 23. kolovoza u 20.30 sati te u ponedjeljak 24. kolovoza u 10 sati.

Foto: Porečka i Pulska biskupija

Miroslav Bulešić rođen je 13. svibnja. 1920. u Čabrunićima, župa Svetvinčenat, u Istri. Osnovnu školu polazi u Juršićima, sjemenišnu gimnaziju u Kopru, a teološke studije u Rimu. Kao svećenik (župnik u Baderni i Kanfanaru, zatim podravnatelj sjemeništa u Pazinu) nesebično i revno pastoralno djeluje, neustrašivo svjedočeći za evanđelje i Isusa Krista u doba organiziranog bezbožničkog progona vjere i Crkve. Ljeti 1947. službeni je pratilac djelitelja sv. Krizme mons. J. Ukmara po istarskim župama. Zbog vjernosti Bogu i odanosti Crkvi, neposredno nakon podjele sv. Krizme, podnio je mučeničku smrt 24. kolovoza 1947. u župnoj kući u Lanišću. Pokopan je u Lanišću, jer vlasti nisu dopustile da se pokopa u Svetvinčentu. Tek je 1958. omogućeno da se, u najvećoj tajnosti, njegovi tjelesni ostatci prenesu na groblje rodne župe, odakle su 2003. godine preneseni u župnu crkvu. Blaženim je proglašen 28. rujna 2013. u Areni u Puli. Danas se relikvije bl. Miroslava čuvaju i časte u glavnom oltaru župne crkve u Svetvinčentu.

“Blaženi Bulešić je istinski junak Crkve u Hrvatskoj, koja je četrdesetih godina prošlog stoljeća pretrpjela žestoki progon. Povjesničari navode da su u vašim biskupijama barbarski ubijena čak 434 svećenika (biskupijska i redovnička), a još dvadeset i četvorica su umrli od mučenja i patnji podnesenih u neljudskim uvjetima zatvora. Bio je to pravi pokolj. Pobijeno je 17% ondašnjeg hrvatskog klera. Osim toga: ubijena su 73 sjemeništarca, 22 brata laika iz raznih redovničkih zajednica i 30 časnih sestara. Jedno ime poznato čitavome svijetu jest ono blaženog Alojzija Viktora Stepinca, kardinala Svete Rimske Crkve. Hrabri branitelj vjerske slobode u vašoj domovini, bio je uhićen, zatvoren i prisiljen na kućni pritvor u Krašiću, njegovome rodnom mjestu, gdje je 1960. godine kao mučenik preminuo od bolesti zadobivene u pritvoru.” (Iz homilije kardinala Angela Amata na misi beatifikacije bl. Miroslava Bulešića, u Areni u Puli, 28. rujna 2013. godine.)

https://hkr.hkm.hr/srijeda-1800-posebna-emisija-povodom-100-rodendana-svecenika-i-mucenika/

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja