Budi dio naše mreže

Župa sv. Marka u Korčuli slavi 450. godišnjicu obrane Korčule od Turaka. Uz svjetovni program održava se i vjerski program koji je započeo još na Veliku Gospu. Naime, 15. kolovoza 2021. godine obilježena je 450. obljetnica obrane Korčule od napada Turaka, predvođenih alžirskim potkraljem Uluz-Alijom, na Korčulu.

/ mp/IKA

Završna proslava bit će u subotu, 11. rujna kada će, s početkom u 19 sati, misu i procesiju oko grada s čudotvornom Gospinom slikom predvoditi apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor.

Trodnevnicu koja počinje u srijedu, 8. rujna predvodit će don Darijo Čorić, župnik iz Kaštel Novog. Svake večeri misa s propovijedi počinje u 19 sati, a uz to će se posebno moliti za bolesne, stare i nemoćne. Vjernici imaju i prigodu za ispovijed.

Nakon večernjeg misnog slavlja 8. rujna u katedrali sv. Marka bit će održano predavanje o don Ivu Matijaci koji je organizirao proslavu 400 godina obrane Korčule od Turaka.

U nedjelju, 12. rujna u katedrali će se iza večernje mise održati marijanski koncert.

Prema povijesnim izvorima, Turci su 15. kolovoza 1571. godine sa 20-ak brodova napali Korčulu. Nakon napuštanja grada od strane kneza i plemića, obranu je preuzeo arhiđakon Antun Rozanović. Malobrojna i snalažljiva obrana se je uspjela oduprijeti turskom brodovlju, a obrani je pomogla snažna bura koja je zapuhala i natjerala napadače da odustanu od daljnjih napada. U korčulanskom vjerničkom puku živi istinska vjera u čudotvornu moć i majčinski zagovor Blažene Djevice Marije koja je svojim zagovorom očuvala Korčulu od osvajačkih osmanskih napada.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja