Budi dio naše mreže

Marijini obroci jednostavna su ideja koja uspijeva - pružanje dnevnog obroka na mjestu obrazovanja privlači kronično siromašnu djecu u učionice, gdje dobivaju osnovno obrazovanje koje im otvara vrata za bijeg iz siromaštva. Vizija Marijinih obroka je da svako dijete prima jedan dnevni obrok na mjestu svog obrazovanja i da svi oni koji imaju više nego što im je potrebno dijele s onima koji nemaju ni osnovne potrepštine.

/ dt

Marijini obroci pozivaju sve koji im se žele pridružiti na tradicionalnu Večer Marijinih obroka koja će se održati 4. prosinca u zagrebačkom Hotelu Dubrovnik s početkom u 19 sati, s ciljem osvrtanja na iznimno uspješnu 2018. godinu, kako na globalnoj tako i na razini hrvatske podružnice. Glavni dio Večeri sastoji se od pregleda humanitarnih aktivnosti diljem Hrvatske, uvida u financijske podatke, predstavljanje nove božićne kampanje i svjedočanstvo volonterke koja je vodila Projekt Ruksak 2018. i ispratila ga do završetka u Beninu.

Foto: marysmeals.hr

Marijini obroci Hrvatska od 2009.godine dijelom su globalnog pokreta Mary’s Meals. Zahvaljujući hrvatskim podupirateljima do danas otvoreno je 15 školskih kuhinja u Liberiji, Malaviju, Beninu i Ekvadoruu kojima oko 11.500 djece prima topli hranjivi obrok.

Za roditelje s djecom ovo je prilika da uživaju bezbrižno dok volonterke u kutku za igranje čuvaju njihovu djecu. Glazbeni dio Večeri uveličat će sestre anđeoskih glasova – sestre Palić.

Inače, Marijini obroci hrane gladnu djecu svakog školskog dana na četiri kontinenta, u zemljama poput Malavija, Liberije, Kenije, Sirije, Zambije, Haitija, Ugande, Južnog Sudana, Tajlanda i Indije.

Prosječan trošak prehrane jednog djeteta Marijinim obrocima kroz cijelu školsku godinu iznosi 120 kuna.

Istraživanja u Malaviju pokazuju da se u školama gdje se poslužuju Marijini obroci glad smanjuje, broj upisane djece raste, djeca redovitije pohađaju nastavu, broj ispisanih se smanjuje kao i izostanci, koncentracija na nastavi je poboljšana, rezultati su bolji, roditelji su manje zabrinuti, a djeca su sretnija.

Kampanja Marijinih obroka započela je 2002. godine kad je Magnus McFarlane-Barrow posjetio Malavi u vrijeme velike gladi i tamo upoznao majku koja je umirala od AIDS-a. Kad je Magnus upitao njenog najstarijeg sina Edwarda koje su njegove ambicije u životu, on je jednostavno odgovorio: “Želio bih imati dovoljno hrane za jesti i jednog dana ići u školu.”

Zanimljiv je podatak da se Marijini obroci obvezuju potrošiti najmanje 93% od svake donacije izravno za humanitarne aktivnosti. To je moguće jer većinu posla u organizaciji obavlja vojska predanih volontera – uključujući njih više od 80.000 samo u Malaviju.

Za više informacija posjetite mrežnu stranicu Marijinih obroka.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja