Budi dio naše mreže

Dvije organizacije Caritas Ukrajine – grkokatolički Caritas i rimokatolički Caritas–Spes na razne načine nastoje pomoći ugroženom stanovništvu te zajedno s Caritasom Internationalis apeliraju za pomoć.

/ md/IKA

Obje organizacije dio su apela za žurnu pomoć koji je objavljen putem Caritasa Internationalis, izvijestila je IKA. U taj apel uključena je i pomoć prikupljena preko Hrvatskog Caritasa.

Ukrajinski Caritas i Ukrajinski Caritas–Spes već pomažu tisućama interno raseljenih osoba koje očajnički traže sigurno sklonište, bilo na zapadu zemlje, bilo preko granice.

Humanitarna akcija u Ukrajini

Izbjeglicama u pokretu Caritas pomaže dijeleći ključne informacije, hranu, vodu i pakete za osobnu higijenu, te osiguravajući sigurno prenoćište s osnovnim životnim uvjetima. Također, Caritasovi zaposlenici i volonteri organiziraju siguran prijevoz za raseljene obitelji.

Naši gradovi, domovi i dječji vrtići su uništeni. Ali nitko neće uspjeti uništiti naša nastojanja za mir i slobodu.

Humanitarna situacija u Ukrajini bila je teška i prije eskalacije oružanog sukoba 24. veljače. Tako je Caritas–Spes od 2014. godine pomogao više od 826 tisuća osoba pogođenih krizom. Posebice je važna pomoć koju pruža najranjivijim skupinama – starcima, ženama i djeci, i u područjima sukoba.

„Naši gradovi, domovi i dječji vrtići su uništeni. Ali nitko neće uspjeti uništiti naša nastojanja za mir i slobodu“, rekao je izvršni ravnatelj Ukrajinskog Caritas–Spesa vlč. Vyacheslav Grynevych u videoapelu upućenom preko Caritasa Internationalis.

Sada sedam biskupijskih ureda i centara Caritas–Spesa radi na daljinu, pokušavajući se prilagoditi novonastalim potrebama. Nacionalni ured Caritas–Spesa nalazi se u središtu glavnog grada Kijeva. Zbog visoke razine opasnosti, uprava je odlučila raditi na daljinu jer je premještanje ureda i preseljenje djelatnika u sadašnjem trenutku prerizično.

Prihvat izbjeglica s pogođenih područja

Caritasovi centri u područjima koja još nisu pogođena sukobom pripremaju se za prihvat izbjeglica s pogođenih područja.

Primjerice, Caritas–Spes ima 22 manja obiteljska doma diljem Ukrajine. U sadašnjoj situaciji osigurava prijevoz djece s istoka zemlje prema svojim i državnim centrima te ljetnim kampovima na zapadu zemlje. Iako 82 % djece koja borave u državnim institucijama ima roditelje, u trenutnoj situaciji dok je država usredotočena na sigurnosna pitanja, nemaju nikoga tko bi im jamčio zaštitu.

Ukrajinski Caritas također je oformio prijateljske prostore za malu djecu u kojima se mogu baviti sportskim i drugim rekreacijskim aktivnostima kao pomoć u suočavanju sa psihičkim stresom uzrokovanim sukobom.

Vlč. Grynevych izjavio je da 67 zaposlenika i 120 volontera hrabro pomažu potrebitima što će, kako je rekao, uz Božju pomoć nastaviti činiti ne ostavljajući nikoga samog.

Javnosti se obratila i predsjednica Ukrajinskog Caritasa koja je također iskazala ponos zbog svih koji pomažu najranjivijima, istovremeno se hvatajući ukoštac s vlastitim poteškoćama. Također je izrazila zahvalnost svim partnerima i ljudima dobre volje iz inozemstva koji im pomažu. Pridružila se apelu Caritasa Internationalis za pomoć jer su potrebe iz dana u dan sve veće.

Pomoć stiže sa svih strana

Tako Caritas Kolomyja potrebitima pruža pomoć, između ostalog i psihološku putem telefona; Caritas Ivano-Frankivsk traži volontere za slaganje paketa s hranom; Caritasi u Ternopilu, Volynu i Drohobiču pripremaju se za prihvat izbjeglica za što su im potrebi volonteri te za to potrebna sredstva; Caritas Donjeck i Caritas Zaporožje pomažu raseljenim obiteljima napustiti područja zahvaćena sukobom; a Caritasovi centri u Mariupolju, Rubižnu i Kramatorsku morali su privremeno biti evakuirani u sigurnije područje.

Humanitarna i razvojna agencija Američkog Caritasa Catholic relief services (CRS) Ukrajinskom Caritasu donirala je 600 tisuća američkih dolara. Također, CRS pomaže i Caritasima u susjednim zemljama koji pružaju konkretnu pomoć: Moldavski Caritas je pristiglim izbjeglicama osigurao hranu, vodu i higijenske pakete; Rumunjski Caritas uspostavlja prihvatne centre u kojima će izbjeglice imati pristup informacijama, praonicama rublja, komunikacijskim sredstvima, prehrambenim potrepštinama i programima za djecu; Poljski Caritas provodi program pomoći u okviru postojeće migrantske krize na granici s Bjelorusijom.

Dužnost je međunarodne zajednice da zaštiti ukrajinski narod i osigura mu pristup sredstvima za zaštitu života.

Generalni tajnik Caritasa Internationalis Aloysius John poručio je da se ne mogu „ignorirati tragične humanitarne posljedice ovoga rata… Dužnost je međunarodne zajednice da zaštiti ukrajinski narod i osigura mu pristup sredstvima za zaštitu života.“

Akciju za pomoć Ukrajini pokrenuo je i Hrvatski Caritas.

Novčani dar za pomoć Ukrajini može se darovati:

  • putem online uplata na caritas.hr (žurne akcije u svijetu – Ukrajina)
  • uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb d.d.; IBAN: HR3823400091511177677; SWIFT/BIC: PBZGHR2X; svrha uplate: pomoć za Ukrajinu
  • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6.25 kn, PDV uključen)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja