Budi dio naše mreže

Mojsije nas uči da Bog upravo u grm dolazi, da rasvijetli naš život poput plamena, da nas pročišćava, a da nas ne pojede, da nas spali svojom Riječju, a još više svojom ljubavlju kako bismo mogli doći natrag u život. Bog transformira mjesto našeg neuspjeha i naše rane u mjesto svoje prisutnosti.

/ dz

Bog dolazi djelovati u neplodna mjesta našega srca, piše Aleteia. Mojsije, veliki vođa Izraela, napušten čim se rodio u vodama Nila, sposoban izazvati faraona i njegovu vojsku kako bi pomogao svojoj braći i sestrama da se oslobode ropstva Egipta, vrlo je dobro poznavao pustinju. Kao i u životu svakog od nas, Mojsije je prošao kroz različite faze u svom životu: mladenačka naglost snova, osjećaj razočaranja i neuspjeh u spoznaji da stvarnost često smanjuje naše projekte ili ruši određene ideje koje smo imali o svom životu; i konačno, posljednja faza života u kojoj je, nakon 40 godina hoda u potrazi za Božjim obećanjem i razgovarajući licem u lice s Njim, napokon naučio biti u miru, vjerovati i potpuno se prepustiti nepoznanicama i iznenađenjima od Boga.

Nakon 40 godina neuspjeha

Poglavlje Knjige Izlaska govori nam o izvanrednom susretu Boga i Mojsija, u gorućem grmu, koji je gorio, a da ga nije progutao.

Dogodilo se da je Mojsija u Egiptu, vidjevši da se s njegovom braćom postupa grubo i da su bili faraonovi robovi, obuzeo pobunjeni poriv. Htio je pod svaku cijenu “učiniti pravdu” i, misleći da to može sam i vlastitom snagom, jednog je dana ubio Egipćanina koji je žestoko tukao Izraelca. Sljedeći dan dva su se Izraelca borila: Mojsije ih je razdvojio, ali jedan od njih reagirao je kao da mu želi reći: „Što želiš od nas? Jesi li ti naš vođa? ”

Ovdje se dogodilo nešto vrlo važno za Mojsijev život: kriza. Bio je snažan čovjek, odbio je faraonove privilegije stavljajući se uz svoju braću Židove i želio je biti njihov branitelj i osloboditelj; sad ga je faraon tražio jer je saznao za ubojstvo Egipćana, a njegova ga braća Izraelci nisu prepoznali kao svog vođu. Mojsije je naučio veliku životnu lekciju, a to je da stvari nisu onakve kakvima smo ih zamišljali. Naši se snovi ne ostvaruju uvijek onako kako smo ih sanjali, a slika koju smo stvorili o sebi često ne odgovara stvarnosti, već je projekcija ili iluzija. Naši se projekti, čak i oni najbolji, sukobljavaju sa stvarnošću koja se često razlikuje od onoga što smo zamislili.

Upravo se u pustinji dogodila prekretnica Mojsijeva života.

Mojsije, opsjednut tim unutarnjim “osjećajem”, pobjegao je u pustinju. U ovome je Mojsijeva kriza. Završio je sam i odjednom mu je život u opasnosti. Mislio je da sve zna, sve razumije i da sve može sam; sada, uplašen, bježi u pustinju, počinje čuvati ovce. Veliki izbavitelj više nije nitko. Ostali su mu dijelovi života u rukama, a živi 40 godina u pustinji. Međutim, biblijska je priča još uvijek izvanredna, jer nas tjera da vidimo Božje djelo u pustinji života. Upravo se u tom trenutku, zapravo, nešto dogodilo. U pustinji se dogodila prekretnica Mojsijeva života. Pustinja ga je svukla i stavila licem u lice s vlastitom golotinjom i krhkošću. Mojsije je za 40 godina u pustinji naučio blagoslivljati svoju krhku ljudskost i više ne razmišljati o sebi kao o heroju. I dok je prelazio pustinju, tu se Bog stvorio prisutnim, koristeći znak vatre koja je spalila grm, a da ga nije progutao.

Suočen s ovim spektaklom – grmom koji gori, a da ga ne pojede – on se može novim očima osvrnuti na svoju priču i reći: „I ja sam, punih 40 godina, neplodan i suh grm bačen u pustinju; ipak, upravo u toj situaciji Bog dolazi, Bog mi govori, Bog me pali. ” Krize nas često sruše s pijedestala određenih pretpostavki i zaslijepljenosti određenih iluzija, vraćajući nas istini o sebi, onome tko uistinu jesmo.

Moja je istina prije svega ovo: ja nisam Bog i nisam superheroj; Ne mogu sve postići i sve raditi, a još manje to raditi sam. Eto, onda Bog traži od Mojsija da skine sandale prije nego što se približi, jer ne možete pretpostaviti da ste već sve razumjeli, čak i o Bogu. Ako nastavite na ovaj način, ugasit ćete vatru novosti koja želi gorjeti u vašem životu i ostat će vam pepeo vaše pretpostavke.

Mojsije i mi

S Mojsijem možemo provesti vrijeme u pustinji. Možemo bez skrivanja iza maske gledati tko smo zapravo, na stvari koje nisu prošle baš onako kako smo očekivali, na svoja razočaranja i na ono što bismo željeli promijeniti. Ponekad imamo osjećaj da smo uzalud trošili energiju za nešto ili nekoga, da smo vidjeli da su neki projekti osujećeni, da su nam snovi propali, da smo propustili dobre prilike ili da smo dali važnost stvarima ili situacijama koje zapravo nisu imale. Skupili smo se među našim ruševinama i osjećamo se kao neplodni grm.

Mojsije nas uči da Bog upravo u grm dolazi, da svijetli naš život poput plamena, da nas pročišćava, a da nas ne pojede, da nas spali svojom Riječju, a još više svojom ljubavlju kako bismo mogli doći natrag u život. Bog transformira mjesto našeg neuspjeha i naše rane u mjesto svoje prisutnosti. Moramo naučiti ostaviti prigovaranje onih koji žale zbog svojih rana i imati oči otkriti da čak i u mojoj slabosti, mojoj pogrešci i mojoj nemoći dolazi svjetlost Božje vatre koja nas preobražava.

U kojem gorućem grmu mog života gori Bog? Što želi spaliti, pročistiti, preobraziti u meni?

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja