Budi dio naše mreže

Iz Hrvatske mreže za beskućnike pozivaju potrebite Grada Zagreba u prostorije Mreže za beskućnike, Centar za pomoć i podršku beskućnicima i osobama u riziku od beskućništva na adresi Kneza Branimira 53 gdje će im se pružiti odgovarajuća pomoć.

/ dt

Centar je otvoren radnim danom od 9,00 do 18,00.

Kontakt: beskucnici.centar@gmail.com ili 091 200 9991 i 01 200 9991

Za najpotrebitije osigurali su vreće za spavanje, deke, ruksake, kape, šalove, određene higijenske potrepštine i slično, a i grijanje radi.

Svi oni koji nisu u mogućnosti ili ne žele doći u Centar mogu volontere naći svaki utorak i petak od 20,00 do 21,30 sati ispred pošte na zagrebačkom Glavnom kolodvoru, sa čajem, kavom, sendvičima, odjećom, vrećama za spavanje…

Hladno je, a i snijeg je stigao. Nažalost, ne zna se točno koliki broj samaca i obitelji koji su u riziku od siromaštva nemaju sredstava s kojima bi osigurali grijanje.

Službeni podaci govore da je u Hrvatskoj oko 700 beskućnika, iako ih je, prema procjeni Hrvatske mreže za beskućnike, samo na adresama centara za socijalnu skrb prijavljeno najmanje 1000, u Zagrebu oko 300.

Prema procjeni HMB-a u Hrvatskoj je najmanje 2 000 apsolutnih beskućnika, onih koji borave u prihvatilištima i prenoćištima (450 kreveta) te na javnim mjestima i napuštenim objektima.

U Gradu Zagrebu je oko 50% beskućnika od ukupnog broja u Hrvatskoj. Među njima je 30- tak posto onih koji su napustili svoja mjesta prebivališta jer u njima ne mogu zadovoljiti primarne potrebe (prehranu i smještaj) te su došli u Zagreb zbog većih mogućnosti za smještaj u prihvatilišta i prehranu u pučkim kuhinjama, a i mnogo je napuštenih objekata koji osiguravaju bar neku zaštitu.

Svi beskućnici i druge osobe prisiljene u ove hladne dane boraviti na mjestima koja nisu namijenjena za stanovanje, javite se i potražite pomoć u centrima za socijalnu skrb, policijskim postajama, župnim uredima i Caritasima, organizacijama Crvenog križa i drugim udrugama, uredima lokalne samouprave ili od građana – od njih biste trebali dobiti valjanu informaciju ili odgovarajuću pomoć.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja