Budi dio naše mreže

Čudotvorni križ u 16. je stoljeću spasio Rim od kuge, a danas će Papa pred njim moliti za spas svijeta od pandemije

Čudotvorni križ koji se nalazi u crkvi San Marcelo u Rimu u 16. je stoljeću spasio Rim od kuge. Raspelo je premješteno na Trg svetoga Petra gdje će Papa Franjo večeras u 18 sati udijeliti blagoslov Urbi et orbi s kojim će biti povezana mogućnost primanja potpunog oprosta. Papa će pred Čudotvornim križem izreći svoju molitvu za spas svijeta od velike pandemije. U nastavku pročitajte kako je ovo raspelo spasilo Rim od kuge u 16. stoljeću.

/ Katarina Varenica

Ovom „Presvetom Križu“ tradicija pripisuje brojna čudesa koja započinju 23. svibnja 1519. godine, kada je jedne noći požar potpuno uništio crkvu posvećenu papi Marcelu. Ujutro je cijela građevina bila u ruševinama, ali je među njima nađeno cijelo raspelo s glavnog oltara, u čijem je podnožju još uvijek gorila mala uljana lampa. Taj je prizor snažno pogodio vjernike, te neke od njih potaknuo da se svakog petka navečer okupe na molitvi. Papa Leon X. naredio je potom, 8. listopada iste godine, ponovnu gradnju crkve.

Foto: Facebook

Tri godine nakon požara Rim je pogodila „velika kuga“. Narod je stoga ponio raspelo u procesiji, nadvladavajući i zabrane vlasti koje su, razumljivo, bile, kao i naše današnje, zabrinute zbog širenja zaraze. No križ je narod svejedno ponio rimskim ulicama prema Svetom Petru. Procesija je trajala 16 dana, od 4. do 20. kolovoza 1522. godine. Malo pomalo kako je procesija išla naprijed, zaraza je pokazivala znakove povlačenja te je svaka gradska četvrt nastojala što duže zadržati križ na svojem teritoriju.

Na kraju, u trenutku povratka u crkvu, kuga se potpuno povukla. Tako je od 1600. godine procesija od crkve svetog Marcela do bazilike svetoga Petra postala tradicionalna tijekom Svete godine. Na poleđini križa urezana su imena više papā i godine proglašenja jubilejā.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Ovo raspelo je, kada ga je zagrlio sveti Ivan Pavao II., obilježilo i vrhunac Dana oprosta tijekom Velikog jubileja 2000. godine.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja