Budi dio naše mreže

Savjet pripremila dr. sc. Tomislava Bošnjak Botica.

/ kv

Na pitanje o tome što je bolje upotrijebiti trenutno ili trenutačno, odnosno ima li između njih i kakve značenjske razlike nije lako odgovoriti. Tomu je više razloga. Najprije, našim se čitateljima čini da je nekoć češći u upotrebi bio prilog trenutno, a da u posljednjih godina njegovo mjesto sve više zauzima prilog trenutačno. I to je dijelom istina.

Stanje u hrvatskim rječnicima također ne nudi jednoznačno rješenje. Tako se primjerice u Rječniku hrvatskoga jezika urednika J. Šonje nudi vrlo jednostavan pristup – ondje se naime ne nalazi trenutno nego samo trenutačno te se s pridjeva trenutan upućuje na trenutačan, čime se pokazuje da je riječ o sinonimima, ali se trenutačnom daje prednost pred trenutnim, tako je i u Hrvatskom jezičnom savjetniku i Školskom rječniku. U drugom rječniku, onom V. Anića, tumačenja su znatno složenija. Trenutačno i trenutno ondje su djelomični sinonimi, pri čemu trenutno ima značenja 1. brzo, odjednom, u jednom trenutku, 2. za neko vrijeme, zasada, a trenutačno 1. trenutno, tako da traje trenutak, 2. u trenu, isti čas, smjesta, momentalno.

Budući da je iz tako blisko definiranih pojmova doista teško razlučiti kada koji upotrijebiti, valja nam se osloniti na suvremene normativne preporuke. Prema njima i jedan i drugi prilog pripadaju hrvatskomu jeziku, ali se u standardnom jeziku prilogu trenutačno daje prednost pred prilogom trenutno.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja