Budi dio naše mreže

Što sipamo, što lijemo, a što točimo?

Jezični savjet pripremio je doc. dr. sc. Borko Baraban.

/ kv

U svakodnevnom se govoru često čuje: ‘Nasipaj mi vode.’ Može li se voda nasipati? Što se uopće može sipati?

Glavno je značenje glagola sipati nešto sipko istresti, nešto što sliči kakvomu prahu u što ili po zemlji. Može se sipati brašno u zdjelu, šećer se sipa ili usipa u što, pijesak i cement se sipaju u mješalicu za beton. Glagol se sipati može upotrijebiti u frazemu sipati znanje iz rukava, a tada skupa s ostalim riječima u tom frazemu znači izvrsno znati, biti sveznalica.

Usitnjene i sipke tvari poput brašna, soli, šećera i pijeska mogu se sipati, prosipati i rasipati. No tekućine se ipak ne mogu sipati. Njih točimo ili lijevamo. Točiti znači ulijevati, odnosno puniti vodom ili drugom tekućinom. Dakle, toči se, odnosno pretače, vino iz bačve u bocu, iz boce u čašu. Glagoli liti i lijevati znače puštati tekućinu da teče u mlazu u što ili na što. Voda se iz slavine lijeva u čašu, a iz čaše se može proliti na pod.

Vladimir Brodnjak u Rječniku razlika glagol sipati određuje kao obilježje srpskoga jezika u značenju lijevanja, ulijevanja ili točenja tekućine. Hrvatsko je značenje tomu glagolu istresati što sipko, primjerice pijesak.

U razgovornome se jeziku ta značenjska razlika gubi pa rečenicu: ‘Nasipaj mi vode.’, mnogi smatraju valjanom.

Stariji su hrvatski pisci najčešće glagol sipati upotrebljavali u prenesenom značenju, frazemski. Ante Kovačić u romanu U registraturi: Misli, izreke, djela, kada se počnu sipati, to samo hvataj u pero. Nikola Tordinac u Odabranim crticama i pripoviestima: Na hajduke sipati kletve. August Šenoa u Karanfilu s pjesnikova groba: Pa stade sipati na naše nemirne glave vreću latinskih poslovica. Ksaver Šandor Đalski u zbirci Pod starim krovovima: I odmah stane sipati kao iz koša silne svoje doživljaje s pojavama drugoga svijeta. 

Poštujući hrvatsku pisanu tradiciju i suvremeni hrvatski književni jezik glagol sipati nećemo rabiti u značenju lijevanja, ulijevanja ili točenja tekućine jer hrvatski jezik jasno u svojoj rječničkoj riznici ima i glagol sipati i glagol lijevati sa svojim zasebnim značenjima.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja