Budi dio naše mreže

Što je par?

Savjet pripremila dr. sc. Sanda Ham.

/ kv

Par u hrvatskom jeziku označuje ono što uobičajeno dolazi u dvoje. Najčešće su to dva predmeta – par rukavica, par cipela, par čarapa. Mogu biti i osobe – par su muž i žena, par su dvoje koji se vole ili barem dvoje koji se dobro slažu. Možemo reći za dvije osobe da su par ako se dopunjuju po dobrim ili lošim osobinama.
Par znači dvoje, ali dvoje koje uobičajeno dolazi zajedno.
Zbog toga ne valja reći par riječi ili pričekati par minuta ili doći za par sati, ne valja uzeti par peciva ili kolača ili reći da je na predstavi bilo samo par gledatelja. Prvo, jer ovdje ne mislimo na dvije riječi, dvije minute, dva sata, dva peciva, dva kolača ili dvoje gledatelja, nego mislimo na nekoliko. Drugo, riječi, minute, sati, peciva, kolači i gledatelji ne dolaze uobičajeno u dvoje i ne očekuje se drugo uz prvo. Naime, ako imamo jednu rukavicu, očekujemo i drugu; ako pozivamo u goste ženu, očekuje se i muž.

Par ne znači nekoliko, nego dvije stvari ili osobe koje uobičajeno dolaze jedno s drugim.

Ako pak imamo jedan sat na raspolaganju, ne očekuje se nužno i drugi, ako pojedemo jedan kolač, uz njega ne ide nužno i drugi, ako dođe jedan gledatelj, ne očekuje se nužno i drugi – riječi, minute, sati, peciva, kolači i gledatelji ne dolaze u paru.
Zbog toga valja pripaziti. Par ne znači nekoliko, nego dvije stvari ili osobe koje uobičajeno dolaze jedno s drugim. Dobro je reći nekoliko riječi, pričekati nekoliko minuta ili doći za nekoliko sati, kupiti nekoliko peciva i pojesti nekoliko kolača, vidjeti nekoliko gledatelja.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja