Budi dio naše mreže

Savjet pripremila dr. sc. Sanda Ham.

/ kv

U jednu se vrlo gledanu emisiju naše državne televizije telefonski izravno uključila gledateljica pozdravivši riječima: ”Pozdravljam sviju!” Jezični stručnjak, koji je inače redoviti gost iste emisije i koji budno nadzire i ispravlja jezične pogrješke voditelja i njegovih gostiju, uopće nije reagirao na gledateljičine pozdravne riječi.

Čini se da je oblik sviju napokon dobio općeupotrebni književnojezični status, ali se isto tako čini da je upotrebnost pretjerana i da se sviju upotrebljava i gdje bi trebalo i gdje ne bi trebalo, a u rečenici Pozdravljam sviju svakako ne bi trebalo upotrijebiti sviju.  Oblik je sviju svoj pravi književnojezični i gramatički status dobio tek 90-ih godina. Iako su ga navodile i starije gramatike, ipak je smatran zastarjelim, knjiškim ili dijalekatnim oblikom, koji kao takav nije dobrodošao u književni jezik.

Sviju je genitiv množine oblika svi, a osim genitiva sviju isti oblik može imati i genitiv svih. Prema tomu, svejedno je hoćemo li u genitivu upotrijebiti svih ili sviju. Primjerice, možemo reći Nije bilo svih uzvanika, ali možemo reći i Nije bilo sviju uzvanika. Ni u jednoj se rečenici nismo ogriješili o normu jer smo u objema rečenicama upotrijebili pravilne genitivne oblike – sviju i svih.  Međutim, u rečenici Pozdravljam sviju ne možemo upotrijebiti istoznačni genitiv svih jer rečenica Pozdravljam svih neće biti pravilna. Ovdje je riječ o pogrešnoj upotrebi padeža jer nismo pogriješili u izboru svih/sviju nego u izboru genitiv/akuzativ. Uz glagol pozdraviti ne možemo složiti genitiv jer ne pozdravljamo čega ili koga, nego pozdravljamo što ili koga. A kada nam valja upotrijebiti akuzativ, upotrijebit ćemo sve jer je sve jedini mogući pa onda i jedini valjani akuzativ oblika svi. Krivac za pogrješku nije oblik sviju, koji neki od nas još uvijek doživljavaju kao dijalekatni, nego je krivac padežno nerazlikovanje, naše uporno zamjenjivanje akuzativa genitivom, a nerazlikovanje je genitiva od akuzativa izrazito dijalekatno obilježje.

Ako griješimo u izboru genitiva i akuzativa, kako ispraviti pogrješku?

Vrlo jednostavno. Valja si samo postaviti pitanje. Ako pitanje započinjemo oblikom čega ili koga, tada nam treba genitiv. Ako pitanje započinjemo oblikom što ili koga, tada nam treba akuzativ. Uz rečenicu Pozdravljam sviju zasigurno nećemo pitati čega pozdravljam, nego što ili koga pozdravljam. Ako je pitanje što ili koga, odgovor je sve, a ne sviju. Prema tomu, uz glagol pozdraviti valja upotrijebiti oblik sve i reći Pozdravljam sve!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja