Budi dio naše mreže

U upotrebi pitanja s česticom 'li' često se griješi. Zašto dolazi do pogrešaka objašnjava dr. sc. Ivana Oraić Rabušić.

/ kv

Pitanja s česticom li postavljaju se ovisno o glagolskome obliku koji je upotrijebljen u rečenici. Ako je primjerice u rečenici upotrijebljen perfekt, odnosno prošlo glagolsko vrijeme, i u pitanju treba biti perfekt. Tako će se na rečenicu On je sinoć kuhao večeru, pitanje s česticom li postaviti na sljedeći način: Je li on sinoć kuhao večeru? Ako je upotrijebljen primjerice futur I., u pitanju se također javlja taj oblik. Dakle, na rečenicu Uživat ćemo u gledanju filma, pitanje glasi Hoćemo li uživati u gledanju filma?

Uviđa se da se pitanja s česticom li oblikuju tako da se na prvome mjestu nalazi oblik pomoćnih glagola bitihtjeti u odgovarajućem obliku, na drugo mjesto dolazi upitna čestica li, a na treće glagol koji nosi značenje. Još je važno napomenuti da u pitanjima oblici pomoćnih glagola moraju biti naglašeni jer se nalaze na prvom mjestu. Upotrijebit ćemo jesi, a ne sihoćemo, a ne ćemo.

Do pogrešaka dolazi kada se postavlja pitanje s česticom li na rečenicu u prezentu: Vjerujem u čuda. Kako u tvorbi toga oblika nema pomoćnih glagola, ti se pomoćni glagoli ne mogu pojaviti ni u pitanju. Stoga nije pravilno pitati Je li vjeruješ u čuda?, nego Vjeruješ li u čuda? Dakle, na prvo mjesto u takvim pitanjima dolazi glagol koji nosi značenje. Neće se pitati Je li uopće razmišljaš o životu?, nego Razmišljaš li o životu?

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja