Budi dio naše mreže

Kada zbog, a kada radi?

Savjet pripremila dr. sc. Tomislava Bošnjak Botica.

/ kv

Prijedlozi zbog i radi stvaraju dosta pomutnje u svakodnevnoj komunikaciji, od privatnoga do javnoga govora. Pazeći na dobar izričaj, sigurno ste se i sami katkada našli u nedoumici koji od njih upotrijebiti. Zašto je tomu tako?

Prijedlog zbog označuje uzrok, a prijedlog radi namjeru.

No kako su ta dva pojma usko povezana, katkad je razlika među njima vrlo tanka i treba dobro promisliti koje se značenje želi izreći. Problem je još jasniji dodamo li tomu da brojni hrvatski govori uopće nemaju u svome sustavu prijedlog zbog, nego samo radi koji im pokriva i znčenje uzroka i značenje namjere.

Prijedlog zbog upotrebljavamo kada želimo reći da je nešto uzrok nečemu: npr. Zbog naših je grijeha Isus morao na križ, sretni smo zbog Markove odluke da se zaredi ili zbog neznanja je učenik dobio jedinicu itd. Prijedlog pak radi označuje nečiju namjeru: u Vjerovanju ispovijedamo svoju vjeru i kažemo: koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa i utjelovio se po Duhu Svetomu, Bog je sišao s nebesa da nama pomogne, da nas spasi; Hrvati su odlazili u svijet radi boljeg života, tj. kako bi živjeli bolje ili trgovina je zatvorena radi preuređenja, dakle da bi se preuredila. Kažemo li pak da je netko pritvoren radi pokušaja krađe, znači da su ga pritvorili kako bi krao, što svakako policiji nije bila namjera! Naravno, pritvoren je zato što je krao, zbog pokušaja krađe.

I dok nam se u svakodnevnoj privatnoj komunikaciji još može dogoditi da te prijedloge zamijenimo, u javnom govoru na radiju, televiziji, novinama pogrešaka ne bi smjelo biti.

Hrvatski nam jezik pruža mogućnost da upotrijebimo oba ta prijedloga, svaki u svome značenju, zbog za uzrok, a radi za namjeru.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja