Budi dio naše mreže

Savjet pripremila dr. sc. Tomislava Bošnjak Botica.

/ kv

Često nas slušatelji pitaju kako se pišu imena svetaca ili nazivi crkava koje nose ime pojedinog sveca ili više njih. Dakle, kako se primjerice piše sveti franjo ili  crkva svetog petra? Piše li se velikim ili malim početnim slovom?

Na raznim ćete stranama pronaći i različita rješenja. Imena svetaca i crkava nisu ujednačena ne samo u svakodnevnoj komunikaciji nego ni u službenim glasilima, izdanjima, obavijestima i sl., tako da se i unutar istoga teksta nerijetko pojavljuju u više inačica. Najčešće su dvije: prva, u kojoj se sveti piše malim slovom + ime sveca velikim (sveti Franjo) i druga, gdje su oba člana naziva pisana velikim početnim slovom (Sveti Franjo).

Valja reći da je to hoćemo li nešto pisati velikim ili malim početnim slovom pravopisno pitanje, pa prema tome i stvar dogovora među jezikoslovcima.

Prema Hrvatskom pravopisu (pravopis.hr) pridjev sveti uz ime sveca piše se malim početnim slovom. Od toga se izuzimlju imena koja se odnose na Boga i Božanske Osobe, pa se Sveto Trojstvo ili Duh Sveti pišu velikim početnim slovom (oba člana u nazivu).

Isto se pravilo primjenjuje i u nazivima crkava. Preporučuje se pisanje samo imena sveca velikim slovom, a ostalo malim, npr. crkva svetoga Petra.

Postoji ipak slučaj kad se oba člana imena svetaca pišu velikim slovom, a to je onda kada u nazivu izostaje imenica ‘crkva’, npr. Nađimo se ispred Svetog Petra, misa će biti u Svetom Marku i sl., misleći na crkvu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja