Budi dio naše mreže

Sveti Šimun i Juda Tadej, apostoli

Isusovi apostoli koji su posvjedočili svoju ljubav Kristu pretrpjevši mučeničku smrt.

Crkva danas slavi svete apostole Šimuna Revnitelja i Judu Tadeja koji su zajedno podnijeli mučeništvo. Iz kruga su dvanaestorice Isusovih apostola. Bili su prvi svjedoci Isusovih riječi i djela. Zajedno su uz Isusa hodali, zajedno naviještali Evanđelje u Siriji i Mezopotamiji.

Šimun se u više evanđeoskih izvještaja spominje kao Šimun Kanaanac ili Šimun Revnitelj. Vjerojatno je pripadao skupini zelota, vjernih branitelja židovstva i slobode židovskog naroda. O njegovom životu malo se zna. Pretpostavlja se da je zajedno s Judom Tadejom širio kršćanstvo po židovskoj dijaspori. Predaja dodaje da su trinaest godina djelovali u Babiloniji i Perziji gdje su obojica podnijela mučeništvo. Šimuna su prepilili pilom. Upravo se s tim predmetima najčešće i prikazuju u ikonografiji. Zaštitnik je drvosječa i pilara.

Apostol Juda nazvan je Tadejom da bi se na takav način razlikovao od Jude Iškariotskog, koji je poljupcem izdao Isusa. Napisao je kratku poslanicu koja je uvrštena u Sveto pismo. U poslanici odvraća vjernike od krivog nauka i nemoralnog života. U evanđeljima nalazimo samo jednu rečenicu pripisanu Judi Tadeju, izgovorenu za vrijeme Posljednje večere i Isusova oproštajnog govora s učenicima. Juda pita Isusa ovako: „Gospodine, kako to da ćeš se očitovati nama, a ne svijetu?“, na što mu Isus odgovara: „Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti.“ Prema predaji, Juda Tadej ubijen je toljagom. Njegovo štovanje posebno se raširilo nakon objava sv. Brigite koja je u viđenju saznala da se Isus prije svoje muke jadao ovom apostolu. Zbog toga je zaštitnik sretne smrti i zagovornik onih koji padaju u očaj. Svetog Judu Tadeja umjetnici prikazuju s knjigom, buzdovanom i sjekirom. Posebno se štuje u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Austriji, te u sjevernoj Hrvatskoj. Zaštitnik je Armenije i bolnica.

Sretan imendan slavljenicima!

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja