Budi dio naše mreže

Sveti Prosper Akvitanski

Redovnik laik, teolog, kršćanski pisac, povjesničar. Najvjerniji učenik sv. Augustina. Njegovi spisi odaju čovjeka visoke klasične kulture

Danas se spominjemo sv. Prospera Akvitanskog, rođenog u Galiji oko 390. godine. Redovnik laik, teolog, kršćanski pisac, povjesničar. Vatreni branič i ugledni tumač Augustinova nauka o milosti i preodređenju. Njegovi spisi odaju čovjeka visoke klasične kulture koji je, čini se, završio sve tadašnje redovite nauke u nekom od brojnih galskih središta.

Pod Prosperovim imenom očuvana je pjesma od 122 stiha pod naslovom Pjesma muža ženi, iz čega se pretpostavlja da je bio oženjen. Međutim, u toj pjesmi se govori i o tome kako je život kratak te da bi se u njemu trebalo posvetiti Bogu. Prosper je postao monah, ali se ne zna je li to bilo još za ženina života, u dogovoru s njom ili poslije njezine smrti. Postao je redovnik, ali nije pristupio nijednom od crkvenih redova. Kad je nauk sv. Augustina o milosti i slobodnoj volji naišao na rasprave među monasima u sjevernoj Africi, Prosper im je uputio dvije rasprave. Time je zapravo otpočeo njegov spisateljski rad u cilju obrane Augustinova djela.

Prosper je ispjevao i pjesmu s 1002 heksametra ‘O nezahvalnima, protivnicima milosti’. On u toj pjesmi pobija zablude Augustinovih protivnika, izjednačavajući ih s pravim pelagijancima. Budući da se rasprave oko Augustinova nauka nisu smirivale, Prosper i Hilarije išli su u Rim pred papom Celestinom I. braniti Augustina. U vrijeme pape Leona Velikoga, Prosper je radio u papinskom uredu, gdje se nesmetano mogao posvetiti proučavanju Augustina. Neko je vrijeme Prosperovo spisateljstvo imalo polemičan ton, ali je potkraj života ipak o Augustinu pisao mirno, izlažući njegov nauk. Prosper je pisao i veliki ljetopis.

Smrt je toga vatrenog učenjaka i pisca zadesila negdje oko 463. godine. Jedini znak da je bio štovan kao svetac potječe od freske u bazilici sv. Klementa u Rimu koja datira iz 9. stoljeća.

Ključne riječi:
Sveti Prosper Akvitanski

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja