Budi dio naše mreže

Sveti Petar Claver

Jedan od najvećih misionara isusovaca, svetac neograničene i neustrašive ljubavi. Molio je, ljubio i služio siromašnim crncima koji su u njemu imali tješitelja, branitelja i najvjernijega prijatelja.

Sveti Petar Claver je jedan od najvećih misionara isusovaca, razborit i odlučan organizator, svetac neograničene i neustrašive ljubavi, „dinamičan mistik” u akciji. Prozvan je apostolom crnačkoga roblja u Kolumbiji. Rodio se 26. lipnja 1580. u katalonskom naselju Verdú, u dobroj kršćanskoj obitelji. Ušao je u Družbu Isusovu 1602. godine u Tarragoni. Osjećao je poziv misionara, pa su ga poglavari nakon svećeničkoga ređenja poslali u misiju u Novoj Granadi u Kolumbiji.

Petar se svim svojim bićem posvetio apostolatu crnih robova dovedenih iz Afrike u lučki grad Cartagenu gdje su ih prodavali. Kako im je pokazao sućut i razumijevanje, crnci su Petra zavoljeli kao pravog oca i to je bio početak apostolata među crnim robljem. Znali su reći: ‘Petar Claver bi zapravo morao biti crnac jer nas jedan bijelac nikad ne bi znao tako ljubiti.’

Posvetio im se potpuno, hranio ih, liječio, njegovao, bodrio, ispovijedao, obratio ih više od 300 tisuća na kršćanstvo i ustrajno se borio za poboljšanje njihovih životnih i radnih uvjeta na plantažama. Promicao je čestu pričest, a zbog toga je sate i sate prosjedio u ispovjedaonici marno ispovijedajući.  Usađivao im je u srce pobožnost prema Isusovoj muci. Poticao ih je na pobožnost prema Majci Božjoj i utemeljio Marijinu kongregaciju. Uz taj veoma naporan rad, u vrlo teškoj i sumornoj klimi, Petar si je nadodavao još i druge dragovoljne pokore: postio je, po noći bdio i molio, živio u krajnjem siromaštvu, pristupao bolesnicima koji su zbog svojih rana strašno izgledali i ljudskoj naravi bili odbojni.

Sv. Petar Claver je bio mistik u potpunom smislu. Gospodin ga je obdario i nekim izvanrednim darovima: lakoćom čitanja u ljudskim srcima, darom proroštva i ozdravljenja bolesnika. Ostao je svjež i dorastao svome poslu sve do starosti. Sve je probleme znao energično rješavati te nije ustuknuo ni pred kakvom poteškoćom. Kad se god. 1651. razbolio, prikazivao je sve svoje molitve i patnje za ljude crne rase. Za njih je radio i žrtvovao se. Njima je ostao vjeran i na bolesničkoj postelji, na njih je mislio do posljednjega časa. Preminuo je 8. rujna 1654. u Cartageni i pokopan je uz nazočnost svih žitelja grada. Blaženim ga je proglasio 1850. papa Pio IX, a svetim 1888. papa Leon XIII. Zaštitnik je robova, Kolumbije, Afroamerikanaca, Crnaca, misija, međurasnih odnosa te brojnih naselja, misija i župa diljem svijeta.

Sretan imendan slavljenicima!

Ključne riječi:
Sveti Petar Claver

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja