Budi dio naše mreže

Isusovac i misionar.

/ Ivan Barbarić

Sveti Petar Claver prozvan je apostolom crnačkoga roblja u Kolumbiji. Rođen je 1580. godine u Verdu u Kataloniji, u dobroj kršćanskoj obitelji. Ušao je u Družbu Isusovu 1602. godine u Tarragoni. Osjećao je poziv misionara, pa su ga poglavari nakon svećeničkoga ređenja poslali u misiju u Novoj Granadi u Kolumbiji.

Petar se svim svojim bićem posvetio apostolatu crnih robova dovedenih iz Afrike u lučki grad Cartagenu gdje su ih prodavali. Kako im je pokazao sućut i razumijevanje, crnci su Petra zavoljeli kao pravog oca i to je bio početak njegova apostolata među crnim robljem. Znali su reći: ‘Petar Claver bi zapravo morao biti crnac, jer nas jedan bijelac nikad ne bi znao tako ljubiti.’

U 34 godine apostolskog rada krstio je oko 300 000 osoba. O pokrštenima je brinuo i nakon krštenja, ustrajući na tome da i dalje žive kršćanski. Pratio ih je i na plantažama na kojima su radili, poticao ih na kršćanski život i nastojao privoljeti njihove gospodare da s njima humano postupaju. Petar je umro 1654. godine u Cartageni. Blaženim je proglašen 1851., a svetim 1888. godine. Papa Lav XIII. ubrzo ga je proglasio i ‘univerzalnim zaštitnikom misija među Afrikancima’.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja