Budi dio naše mreže

Sveti Modest iz Triera

Bio je jedan od biskupa drevne biskupije u Trieru. Odvažan i neustrašiv, ustrajan u borbi protiv moralne pokvarenosti. U više navrata izlagao je život kako bi zaštitio svoje vjernike. Njegovo ime je upisano u Rimski martirologij, najveći popis mučenika i svetaca.

Danas je sv. Modest, biskup koji je upravljao biskupijom Trier krajem 5. stoljeća, kad se raspadalo Zapadno carstvo i kada je svuda u Europi zbog provala barbara vladala velika nesigurnost. U to teško doba svijetla točka bili su sveti biskupi koji su se znali zauzeti i izložiti za svoj put, do te mjere da su položili i svoj život. Takav je bio i sv. Modest koji je, kako svjedoče istraživanja, umro godine 486. Pokopan je u crkvi sv. Marije u Trieru. Ta je crkva slavna jer se u njoj čuvaju i relikvije sv. Matije apostola. Blagdan sv. Modesta slavi se na današnji dan, kada se prije obnove kalendara slavio i blagdan svetoga Matije.

Danas je i sv. Etelbert, kralj koji je rođen 552. kao potomak Engista, legendarnog osnivača kraljevske kuće Kent u Velikoj Britaniji. Kao dječak je na kraljevskom prijestolju naslijedio oca Ermenrika. Etelbert je 593. godine uspio svoju vlast proširiti na cijelu Englesku. Još kao poganin, 588. godine u Parizu je oženio kraljevu kćer Bertu, kršćanku. U to se vrijeme pazilo da u braku s poganinom ili inovjercem svaki supružnik može slobodno ispovijedati svoju vjeru i po njoj živjeti. To je bilo omogućeno i kraljici Berti, koja je supruga nagovorila da u Englesku primi misionare koje je poslao papa Grgur Veliki. Misionari su imali velikog uspjeha, a kralj im je na raspolaganje dao crkvu sv. Martina. Predvođeni benediktincem sv. Augustinom, mnoge su obratili. Među njima je bio i kralj Etelbert na kojega su misionari utjecali svojom jednostavnošću i uzornim životom. U godini Etelbertova krštenja više od 10.000 njegovih podanika bili su kršćani.

Kraljevoj pobožnosti treba zahvaliti i obnovu crkve Presvetog Spasitelja koja je postala metropolitanska crkva te gradnju crkve sv. Petra i Pavla koja je poslije smrti sv. Augustina, 604. godine, posvećena njemu. Etelbert je zaslužan i za obraćenje svoga nećaka Saberta, potkralja Essexa. Umro je 24. veljače 616. godine, nakon 56 godina upravljanja, od čega je 20 živio kao kršćanin. Pokopan je u crkvi sv. Martina, uz svoju ženu Bertu i sv. Augustina.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja