Budi dio naše mreže

Rimski mučenici.

/ Ivan Barbarić

Danas slavimo svete Marcelina i Petra, rimske mučenike. O životima ove dvojice rimskih mučenika, premda je njihovo postojanje povijesno i čašćenjem potvrđeno, znamo jako malo. Smatra se da su mučeništvo podnijeli za Dioklecijanovih progona. Nad njihovim grobovima Konstantin je sagradio baziliku, a spominju se u i Prvoj euharistijskoj molitvi. Papa sveti Damaz posvjedočio je da je za njih doznao od njihova mučitelja, koji se kasnije i sam obratio na kršćanstvo.

Marcelin je bio svećenik, a Petar egzorcist. Prema nekim izvorima, mučeništvo su podnijeli 304. godine za Dioklecijanovih progona kršćana. Rođenjem su bili Rimljani. Kada su uhićeni zbog svoje vjere, i u zatvoru su nastavili propovijedati te su na kršćanstvo obratili i svog tamničara s cijelom njegovom obitelji. Navodno su pogubljeni u nekoj šumi, da kršćani ne bi pronašli i častili njihova tijela.

Dvije su žene ipak pronašle tijela te su ih dale dostojno pokopati pokraj svetog Tiburcija, u katakombama koje su poslije i nazvane po njima. Prikazani su i na freski u istim katakombama. Kasnije su im tijela prenesena u njima posvećenu crkvu u rimskoj Via Merulana. Spominje ih i Rimski kanon. U ikonografiji ih se prikazuje kao sredovječne muškarce s kleričkom tonzurom i palmama mučeništva u rukama. Ponekad svaki u ruci drži krunu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja