Budi dio naše mreže

Časnik u carskoj vojsci koji je odbio sudjelovati u poganskim svečanostima i častiti poganske bogove.

/ bm

Sv. Marcel iz Tangera mučenik, rodio se sredinom III. stoljeća, bio je časnik u carskoj vojsci, služio je u gradu Tangeru u Maroku. Kao kršćanin nije htio sudjelovati u poganskim svečanostima i častiti poganske bogove. Odbacio je oružje, pojas, oklop i časničke oznake te se javno izjasnio kršćaninom: “Služim Isusu Kristu, vječnom kralju. Neću više služiti vašim carevima te smatram nedostojnim klanjati se vašim drvenim i kamenim bogovima, gluhim i nijemim idolima”. Zbog toga su mu mačem odrubili glavu 298. godine u Tangeru.

Spominjemo se i pučkog misionara bl. Angela iz Acrija, franjevca kapucina, rođenog 1669. u talijanskoj pokrajini Kalabriji. Prošao je mučan put vlastitog obraćenja da bi od neuspjelih pokušaja propovijedanja došao do uspjeha priznatog pučkog propovjednika. Pritom je imao objavu u kojoj mu je Bog obećao da će mu u propovijedanju uvijek dati pravu riječ.

Kao pripravu za propovijedi koristio je samo Sveto Pismo i raspelo. Gdje god je držao pučke misije, nastojao je izgraditi i Kalvariju s tri križa i tako ostaviti trajnu uspomenu na Božji zahvat u te župe i područja. Širio je pobožnost prema muci Kristovoj. Blaženi Angelo je u svojoj kapucinskoj zajednici bio provincijal i više puta mjesni poglavar. Umro je na današnji dan 1739., a blaženim ga je proglasio papa Leon XIII. 1895. godine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja