Budi dio naše mreže

Crkveni naučitelj. Bio je istaknuti ljubitelj i štovatelj Majke Božje. U svojim propovjedima je isticao: "Srca se ne osvajaju mačem nego uvjerenjem".

/ Marija Bačić

Danas slavimo sv. Lovru iz Brindisija, crkvenog naučitelja. Ovaj sveti kapucin rođen je 22. srpnja 1559. u gradu Apuliji kao Lorenzo Russo. Još kao dječak koji je ostao bez oca, primljen je među konventualske učenike i započeo humanističke nauke. Nakon majčine smrti, u dobi od 14 godina odlazi stricu u Veneciju. Ondje se upoznaje s kapucinima kojima se i pridružio. U Veroni je završio novicijat. U Padovi je započeo studij logike, a nakon toga je nastavio studij filozofije i teologije u Veneciji. Posvetio se izučavanju Biblije, a u znanju hebrejskoga jezika je zadivio i same židovske rabine.

Za svećenika je zaređen 1582. godine, ali nikad nije uz profesorski rad zanemario i pastoralno djelovanje. Bio je istaknuti propovjednik, a kao profesor teologije mogao je nastavljati svoj studij kojeg je jako volio i cijenio. U svojoj toskanskoj provinciji bio je učitelj novaka, gvardijan i provincijal, a u dva navrata i generalni definitor Reda. Dvije je godine u Rimu bio propovjednik za Židove. Lovro je 1599. godine poslan u Prag. Potom je iznova bio u Italiji, gdje je tijekom tri godine pješke obišao cijelu provinciju i skrbio za obnovu redovničkog života. Preostale godine života proveo je kao propovjednik. Krajem svibnja 1619. godine došao je u Lisabon gdje se razbolio i 22. srpnja, na svoj 60. rođendan, preminuo.

Kao propovjednik znao je isticati da za obranu kršćanskog vjerovanja nije dovoljno samo propovijedati: ‘Oružje kojim želimo braniti vjeru jest ovo: svet život njezinih propovjednika i učitelja te strpljivo podnesene muke i progonstva; srca se ne osvajaju mačem nego uvjerenjem.’ Bio je istaknuti ljubitelj i štovatelj Majke Božje, Kad je govorio o Mariji, iz njega je izbijala neka sveta vatra. Kao izraz svoje izvanredne marijanske pobožnosti ostavio je iza sebe jedno od svojih najljepših djela, svoj Mariale. To je bogata zbirka njegovih propovijedi o molitvi „Salve Regina”, o „Magnificatu”, „Zdravo Mariji” te raznih propovijedi za Gospine blagdane. 

Teološki rad sv. Lovre obuhvaćao je ne samo mariologiju, nego i druge grane. Zaslugom venetskih kapucina, sva su Lovrina pisana djela očuvana i objavljena po deset naslova u 15 svezaka. Podijeljeni su u četiri vrste: propovijedi, svetopisamske rasprave i tumačenja, vjerske prepirke, osobni i autobiografski spisi. Zbog tih djela papa Ivan XXIII. ga je 19. ožujka 1959. godine proglasio naučiteljem Crkve, davši mu naslov ‘apostolski naučitelj’.

Sretan imendan slavljenicima!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja