Budi dio naše mreže

Sveti Juraj

Jedan od najslavnijih kršćanskih mučenika Istočne i Zapadne Crkve. Hrabro se borio protiv zla, pomagao bližnjima, za vjeru i Boga dao je svoj život. Njegovo štovanje je rasprostranjeno širom Europe, a neke ga države štuju kao svoga zaštitnika.

Danas je blagdan sv. Jurja, mučenika čiji je život obavijen legendama, pa je teško doći do povijesne istine. Pretpostavlja se da je bio rimski časnik, te da je za trajanja Dioklecijanova progonstva 303. godine podnio mučeništvo. Njegov grob u Palestini bio je poznato hodočasničko mjesto sve do 12. stoljeća, kada je sultan Saladin, u vrijeme rata s križarima, srušio njemu posvećenu crkvu. Već u 4. stoljeću u Siriji nalazimo crkve posvećene sv. Jurju. U Egiptu to ime nosi 40 crkava i 3 samostana, a na otoku Cipru nalazi se 60 svetišta u čast sv. Jurja. Car Konstantin Veliki podigao je u Carigradu crkvu koju je posvetio ovome svecu.

Kao svoga zaštitnika slavili su ga srednjovjekovni vitezovi i križari. Seljaci ga zazivaju kao zaštitnika konja. Svetog Jurja od najstarijih vremena slave mnogi svečani govori i romansirani životopisi. Svojim su ga spisima proslavili sv. Grgur Turonski i Venancije Fortunat. U srednjem vijeku slavljen je i mnogim skazanjima, a brojne su i slike koje ga prikazuju. Treba reći i da je prikaz sv. Jurja na konju, dok probada zmaja od kojeg je spasio djevojku, samo legenda. Naime, krivo je protumačena jedna slika u Carigradu koja prikazuje cara Konstantina kako gazi probodena Neprijatelja ljudskoga roda. Pučka mašta tu je sliku pripisala sv. Jurju i vrlo brzo proširila legendu o spašenoj djevojci, pa je to postala opća slika za prikazivanje sv. Jurja. Zaštitnik je Engleske, Portugala, Armenije, Katalonije i Litve, a država Gruzija ime je dobila po tom svecu. Zaštitnik je Rio de Janeira, Barcelone, Genove, Senja i Lovrana.

Molitva sv. Jurju

Gospodine, sveti mučenik Juraj hrabro je nasljedovao Tvoju muku. Danas veličamo Tvoju božansku snagu koja se u njegovu mučeništvu očitovala, i molimo da nam pritekne u pomoć u našoj slabosti. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje, u jedinstvu Duha Svetoga  – Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

Danas se spominjemo i sv. Adalberta, biskupa i mučenika, koji je živio krajem 10. stoljeća, bl. Egidija Asiškog koji je umro 1262. godine, kao i službenice Božje Terezije Marije od Križa koja je živjela od 1846. do 1910. godine.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja