Budi dio naše mreže

Sveti Franjo Ksaverski

Jedan je od najvećih misionara svih vremena nakon sv. Pavla. Možemo reći da je s njime započela velika misijska epopeja koja traje sve do dana današnjega.

Sv. Franjo Ksaverski, zaštitnik misija, misionara i brodara, jedan je od najvećih misionara svih vremena. Rođen je 1506. godine u Španjolskoj. Kao student u Parizu upoznao je Ignacija Loyolu. Zajedno su osnovali prvi mali odred Družbe Isusove i u Veneciji je zaređen za svećenika. Kada je general Družbe sv. Ignacije zatražio misionare za Indiju, Franjo se spremno ukrcao na trgovačku lađu s časoslovom, krunicom i raspelom – svojim oružjem za ‘svetu borbu’.

Prva zemlja u kojoj je djelovao kao misionar bila je Goa u Indiji. Gubavi, bolesni i gladni zvali su ga ‘Veliki otac’. Iz Indije je krenuo dalje i misionario je u Indoneziji, Malaku, Molučkom otoku i Japanu. Umro je 1552. godine na otoku San Čao, nadomak Kine u koju je želio doći, uvjeren da mnoge duše propadaju jer im nema tko navijestiti Krista. Svetim je proglašen 1622. godine. Tijelo mu je preneseno u Gou, a ruka mu je pohranjena u oltaru crkve Il Gesù u Rimu. Papa Pio XI. proglasio ga je zaštitnikom svih misija 1927. godine. Slikari ga prikazuju u isusovačkom talaru s križem u ruci.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja