Budi dio naše mreže

Sveti Anastazije

Solinski mučenik.

Danas je sv. Anastazije, solinski mučenik, rodom iz Akvileje. U vrijeme Dioklecijanova progona došao je u Salonu ohrabriti kršćane, što je bio znak da i sam izgara za kršćansku vjeru i da mu je stalo do dobra Crkve. Ime mučenika Anastazija pronađeno je zapisano na ispovijesti mučenikâ u Manastirinama. Njegov lik prikazan je, s drugim solinskim mučenicima, i na lateranskom mozaiku kojega je dao izraditi papa Ivan IV., rodom iz Dalmacije.

Anastazije je sa žrvnjem oko vrata bio potopljen u rijeci Jadro. Ugledna matrona Asklepija njegovo je tijelo pokopala na Marusincu, gdje mu je u 5. st. podignuta veličanstvena bazilika. Njezin pod od mozaika očuvan je do danas.

Uz svetog Dujma i sv. Venancija, ovaj je svetac najštovaniji solinski mučenik. Neka izvješća upućuju da je bilo oko 240 solinskih mučenika koji su vjerom i krvlju posvetili tlo na koje su u 7. st. stigli naši preci i pokrstili se. Njihova je krv poput sjemena iz kojega je izrastalo kršćansko ozračje i blagoslov misionarima koji su naviještali Evanđelje.

 

Ključne riječi:
Sveti Anastazije

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja