Budi dio naše mreže

Lazarova sestra, Isusova prijateljica.

/ Ivan Barbarić

Danas slavimo svetu Martu. Evanđelje po Ivanu govori nam kako je Isus volio Martu, Mariju i Lazara. Ta nam izjava pokazuje posebnost veze koju je Isus imao s Lazarom i njegovim sestrama Martom i Marijom. Isus je često dolazio u njihov dom u Betaniji, gradiću u blizini Jeruzalema, o čemu nas izvještavaju evanđelja. Marta je u Svetom pismu prikazana kao uzor kućanice, koja je činila sve kako bi poslužila i ugostila Isusa i njegove učenike.

Na Bliskom je istoku gostoprimstvo jako važno, i Marta je to očito osjećala. Stoga nije neobično da se Isusu požalila na sestru Mariju koja je, umjesto da joj pomogne u posluživanju, sjela do Isusovih nogu i posluživala ga. Isus je blago prekorava, govoreći joj da je Marija izabrala bolji dio, i da se previše brine za zemaljske stvari, umjesto da doista bude prisutna s Njim.

U Marti se svaki kršćanin ponekad lako prepoznaje. Toliko se brinemo za zemaljsko i dopuštamo da nas, poput Marte, brige ovoga svijeta odvoje od Isusa i Njegove riječi. Utješno nam je ipak da Isus zbog toga ništa manje nije volio Martu od Marije i njezina brata. Marta je ipak naučila lekciju.

Kada je Isus nakon Lazarove smrti došao u Betaniju, Marija se odmah diže od gostiju i žalbenika i polazi mu u susret. U razgovoru s Isusom pokazuje svoju vjeru i hrabrost, izražavajući svoju vjeru u Isusovu moć i da je On doista Sin Božji. Nato joj Isus govori da je On uskrsnuće i život i oživljava Lazara.

Posljednji Isusov susret s Martom koji spominje evanđelje govori nam o Isusovom posjetu Betaniji poslije Lazarova uskrsnuća. Marija pomazuje Isusa skupom pomasti, dok evanđelist izvještava da je Marta posluživala. Ona nije u središtu, nije ona na kojoj se izvode spektakularna čuda, ona jednostavno služi Isusu. O kasnijem Martinom životu ne znamo više ništa. Marta je svetica zaštitnica poslužitelja i kuhara.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja