Budi dio naše mreže

Sveta Elizabeta Portugalska

Portugalska kraljica, velika kršćanska mističarka, vjerna žena nevjernoga muža, majka siromaha. Iako je imala težak životni put, ta je velika žena znala od svakog kamenčića trpljenja graditi palaču kršćanske ljubavi i milosrđa u kojoj je udomljavala nezbrinute i siromašne, mirila zavađene.

Danas je sveta Elizabeta, portugalska kraljica, velika kršćanska mističarka, vjerna žena nevjernoga muža, majka siromaha. Životopisci je tako nazivaju. Elizabeta se rodila 1271. godine kao kćerka aragonskog kralja Petra III. i Konstancije iz sicilijske kraljevske kuće. Sa samo 12 godina su je, iz političkih razloga, udali za portugalskog kralja Dionizija koji ju je vrijeđao svojim izvanbračnim vezama, imajući čak i djecu s drugim ženama.

Elizabeta je svetačkom strpljivošću i velikom kršćanskom ljubavlju sve to praštala, čak i prihvatila djecu iz muževljevih nezakonitih veza. Sama je rodila dvoje djece, sina Alfonza koji je naslijedio oca, i kćer Konstancu. Kad je sin odrastao, sukobio se s ocem, pa su dvije zavađene stranke sa svojim pristalicama ozbiljno zaprijetile i krvoprolićem koje je Elizabeta mudro uspjela spriječiti, ali ju je muž optužio da je stala na sinovljevu stranu i prognao je u Alenquer.Kralj je doskora uvidio nepravdu koju je učinio kraljici pa ju je sa svim počastima pozvao i primio natrag k sebi. Kad se kralj razbolio, kraljica Elizabeta ga je njegovala sa svom ljubavlju, što je kralja dovelo do obraćenja i izmirenja s Bogom. Umro je 1325. godine. Elizabeta se nakon toga posvetila brizi za siromahe. Rasprodala je sve svoje imanje i razdijelila siromasima.

Obukla je siromašni habit franjevačke trećoredice i zaputila se na hodočašće u Compostelu  na grob sv. Jakova. Po povratku stupila je u samostan klarisa u Coimbri Zavjete je položila tek na samrti. Prije smrti još je jednom djelovala kao mirotvorka u sukobu sina Alfonza i kastiljskoga kralja Ferdinanda. Vratila se umorna s toga pohoda te je u Estremezu 4. srpnja 1336. godine predala dušu Bogu. Svetom ju je papa Urban VIII. proglasio 25. svibnja 1625. godine. Iako je imala težak životni put, ta je velika žena sv. Elizabeta, znala sve okrenuti na vlastitu izgradnju i od svakog kamenčića trpljenja gradila je palaču kršćanske ljubavi i milosrđa u kojoj je udomljavala nezbrinute i siromašne, mirila zavađene i Kristu pripravljala ugodno boravište u njegovim svetima. Zazivaju je kod ljubomore, a zaštitnica je mira, mirotvoraca, udovica, problematičnih brakova i krivo optuženih ljudi. 

Molitva za sretan brak

Bože, najljepše što možemo reći o tebi jest: ti si ljubav. Sva ljubav na ovom svijetu samo je odsjaj tvoje ljubavi. Može se ostvariti potpuna sreća u tome da se drugoga usrećuje i dubok osjećaj da primamo sreću od drugoga. Zahvaljujemo ti što cijelim svojim bićem možemo jedni drugima pokloniti ljubav kada si pripadamo u braku. Očuvaj nas od sebeljublja. Podaj nam da svoju ljubav uvijek mjerimo po tvojoj ljubavi. Amen.

Sretan imendan slavljenicama!

Ključne riječi:
Sveta Elizabeta Portugalska

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja