Budi dio naše mreže

Sveti župnik arški.

/ Ivan Barbarić

Danas slavimo svetog Ivana Mariju Vianneya. Ivan Marija rođen je 1786. u mjestu Dardilly u Francuskoj, kao četvrto od šestero djece svojih roditelja. Obitelj se isticala pobožnošću. Francuska je revolucija uvelike otežala život vjernika, posebno svećenika, kojima se mali Ivan divio zbog svega što su za vjeru bili spremni pretrpjeti. Za svetu su ga pričest pripremale dvije redovnice koje su zbog revolucije bile prisiljene napustiti svoje samostane. Pričešćen je i krizman u dobi od trinaest godina.

S dvadeset godina Ivan napušta obiteljsku farmu i odlazi u školu za odgoj svećenika. U školi se nije isticao znanjem, ali se zato neobično trudio. Kada je Crkva, nakon revolucije, dobila slobodu djelovanja, Ivan je unovačen u Napoleonovu vojsku, ali se nakon samo dva dana razbolio pa dezertirao. Povukao se u planine i ondje ostao sve dok dezerterima nije zajamčena amnestija. Nakon povratka kući, nastavlja sa studijem, te je 1815. zaređen za đakona.

Za svećenika je zaređen iste godine u Grenobleu te je postao kapelanom. Nakon tri godine postaje župnikom Arsa. Ondje je ustanovio dom za nezbrinute djevojčice. U Arsu se susreo s ljudima koji su uslijed revolucije postali ili vjerski neuki ili posve indiferentni. Ivan se posvetio propovijedanju i ispovijedanju. Posebno mu je na meti bila psovka i ples, tako da je čak znao odbiti odrješenje onima koji se nisu htjeli odreći razuzdanog plesa.

Ubrzo se pročuo, tako da mu je uskoro dolazilo i do dvadeset tisuća hodočasnika svake godine. Posebno je bio pobožan svetoj Filomeni, kojoj je sagradio i kapelu i svetište. Čak je četiri puta pokušavao pobjeći iz Arsa i postati monahom, ali bez uspjeha. Mirno je preminuo 1859. godine. Blaženim je proglašen 1905., a svetim 1925. godine. Zaštitnik je župnika.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja