Budi dio naše mreže

Petkom u 16:30 na Hrvatskome katoličkom radiju emitira se emisija "S pravom o pravu - informacije o pravnim temama" pravnice Marte Šimrak Lukavski. U emisiji se govori o različitim pravnim temama iz područja građanskog prava koje slušateljima olakšavaju snalaženje u životnim poteškoćama.

/ mp

Nakon emitiranja prošlotjedne emisije “S pravom o pravu” jedna slušateljica zamolila me da odgovorim na pitanje: „Imaju li pravo nasljednici, nakon smrti ostavitelja, koji je bio umirovljenik, naslijediti mirovinu za mjesec u kojem je preminuo?“

Nasljednici iza ostavitelja imaju pravo na mirovinu preminulog umirovljenika za cijeli mjesec u kojem je preminuo. 

Međutim prije svega potrebno je utvrditi tko je to nasljednik iza ostavitelja i tko ima pravo na imovinu preostalu iza ostavitelja. 

Stoga, odmah po smrti ostavitelja, nasljednici neće moći zatražiti isplatu zadnje mirovine, kao niti raspolagati sredstvima po računima ostavitelja i to sve do trenutka do kada se ne provede ostavinski postupak i ishodi pravomoćno rješenje o nasljeđivanju. Odmah po saznanju činjenice smrti ostavitelja, korisnika mirovine, banke su obvezne onemogućiti raspolaganje sredstvima ostavitelja. Tek nakon što se provede ostavinski postupak i ishodi pravomoćno rješenje o nasljeđivanju, nasljednik ili njih više će moći zatražiti isplatu dospjele mirovine ostavitelja ili druge isplate sredstava po računima ostavitelja te zatvoriti račun ostavitelja. 

Nasljednik ima pravo na cijelu mirovinu za mjesec u kojem je korisnik mirovine preminuo. Dakle, ukoliko je korisnik mirovine preminuo primjerice 4. travnja, nasljednici imaju pravo na isplatu mirovine za cijeli mjesec travanj. Mirovina se isplaćuje unazad, dakle, u našem primjeru, nasljednici će imati pravo na isplatu mirovine za ožujak, koja se isplaćuje u travnju, ali i za mjesec travanj u kojem je korisnik mirovine preminuo.

Zahtjev za isplatu podnosi se kod područne službe, odnosno ureda Zavoda za mirovinsko osiguranje. S time da svaki od nasljednika, ako nasljednika temeljem pravomoćnog rješenja ima više, mora podnijeti vlastiti zahtjev za isplatu dijela mirovine koji mu prema rješenju o nasljeđivanju pripada.

***

“S pravom o pravu – informacije o pravnim temama” pravnice Marte Šimrak Lukavski emitira se svakog petka u 16:30 na Hrvatskome katoličkom radiju, a slušatelji svoja pitanja i prijedloge tema mogu slati mailom na info@hkm.hr.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja